Hlavní obsah

Schodek rozpočtu byl kvůli fondům EU vyšší, vládní deficit nižší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní rozpočet skončil v roce 2011 ve schodku 142,8 miliardy korun, přičemž naplánovaný rozpočet počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Podle metodiky EU známé jako ESA 95 činil schodek státního rozpočtu jako součást veřejných rozpočtů 124,2 miliardy korun, což představuje asi 3,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Na tiskové konferenci to v úterý sdělil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Všechno nasvědčuje tomu, že původní cíl vlády dosáhnout salda vládního sektoru v poměru k HDP ve výši 4,6 procenta jsme splnili s velkou rezervou. Aktuálně jej odhadujeme na 3,7 procenta HDP,“ uvedl Kalousek

Ministr upozornil, že účetní uzávěrka je až 25. února a finální číslo se ještě může změnit. Horší než 3,7 procenta však nebude, zopakoval několikrát Kalousek. Připomněl také, že ještě na jaře loňského roku vláda počítala s 4,2 procenta HDP.

Schválené úspory pomohly

Hospodaření podle Kalouska pozitivně ovlivnily úspory, které vláda schválila již v létě 2010. „Celkem se jednalo asi o 70 miliard korun, přičemž čtyři pětiny z toho jsme realizovali na výdajové straně. Bez těchto úspor by deficit státního rozpočtu v hotovostní metodice převyšoval 200 miliard korun,“ připomněl Kalousek.

V roce 2011 se také projevily některé mimořádné vlivy, jako například o pět miliard vyšší odvod do rozpočtu Evropské unie na základě vyššího přepočteného HDP podle Českého statistického úřadu.

Vládní deficit by podle ministra skončil s lepším deficitem, než jaký se původně plánoval, a to se 130 miliardami korun. Jenže Evropská komise zastavila čerpání miliard z eurofondů na operační programy jako byly Operační programy pro životní prostředí, Severozápad nebo Vzdělávání pro konkurenceschopnost v celkové výši 12,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám