Hlavní obsah

Jednoduše katastrofa. Tak si loni vedly světové burzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok znamenal pro světové akciové trhy po dvou letech oživení z krizového roku 2008 studenou sprchu a většina burz zaznamenala nejhorší výkon za tři roky. Vývoj na trzích určil letní propad, který odrážel obavy investorů z toho, že svět se pod vlivem dluhové krize v eurozóně vrátí k útlumu a možná i recesi.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Dluhová krize se v létě začala šířit z malých okrajových zemí do největších ekonomik jižní Evropy, tedy Itálie a Španělska, což vyvolalo spekulace ohledně samého přežití měnové unie. Situaci v létě zhoršily i dluhové problémy Spojených států a signály útlumu rozvojových ekonomik v čele s Čínou.

Investoři se v létě kvůli zhoršení ekonomických vyhlídek začali stahovat i z trhů komodit a podobně jako za finanční krize na podzim 2008 se přesunovali k nejbezpečnějším aktivům jako státním dluhopisům USA a Německa, ke zlatu a americkému dolaru.

Katastrofální byl loňský rok zejména pro evropské burzy, jejichž indexy v obavách z přetrvání a šíření dluhové krize téměř všude klesly a jedinou výjimkou bylo Irsko. Nejhůře dopadly podle očekávání Atény, kde se hodnota obchodovaných akcií propadla o více než 50 procent.

Kolísavý trend bude pokračovat

Americké akcie nakonec letní ztráty vesměs smazaly, protože ke konci roku trh povzbudily zlepšené vyhlídky domácí ekonomiky. Více než pětiprocentní růst Dow Jonesova indexu předčil výkon většiny ostatních světových burz.

Analytici předpokládají, že počátkem příštího roku bude pokračovat kolísavý trend minulých měsíců. Trh se bude zajímat zejména o vývoj dluhové krize v eurozóně a sledovat známky zpomalování globální ekonomiky.

Zatímco v eurozóně se čeká dočasný návrat do recese a ekonomika USA se naopak začíná poněkud zlepšovat, investory bude nejvíce zajímat, zda dojde k obávanému výraznému zpomalení v Číně, která byla po finanční krizi hlavním motorem světové ekonomiky.

Procentní změny indexů světových burz za rok 2011 (výběr)
Dow Jones (New York)+5,5
FTSEurofirst 300 (západní Evropa)-10,7
DAX (Frankfurt)-14,7
CAC-40 (Paříž)-17
FTSE MIB (Milán)-25,2
AEX (Atény)-52
PX50 (Praha)-26
RTS (Moskva)-22
Hang Seng (Hongkong)-20
MSCI All-Country (svět)-9,5
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám