Hlavní obsah

Exxon dostane od Cháveze za znárodnění jen desetinu z částky, kterou požadoval

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Americký ropný gigant Exxon Mobil obdrží 908 miliónů dolarů jako náhradu od venezuelské vlády v rámci kompenzace za znárodnění jeho majetku v roce 2007. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že se jedná o méně než 10 procent z částky, kterou Exxon původně požadoval.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Americká ropná společnost Exxon Mobil

Článek

Rozhodnutí se dá považovat za vítězství venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Ten se snaží politikou znárodňování zahraničních investic v tamním ropném průmyslu získat finance na boj proti značné chudobě. Jedná se o výdaje týkající se veřejné pomoci a na bydlení pro chudé.

„Chávez z toho vyšel opravdu levně, je to určitě šťastný Nový rok pro Venezuelu,“ uvedl Russ Dallen, obchodník s dluhopisy banky Caracas Capital.

Čekají se další arbitráže

Venezuelu, mimo jiné významného člena ropné organizace OPEC, ovšem budou zřejmě čekat další arbitráže. V současné době se hovoří o více než dvanácti, například se společností ConocoPhilips. O slovo se rozhodně ještě přihlásí ještě i Exxon.

Exxon původně požadoval 10 miliard dolarů jako kompenzaci za znárodnění svého majetku v pásu řeky Orinoko, považovaného za jedno z největších ložisek ropy na světě. Ještě v září navíc Venezuela nabídla částku jedné miliardy dolarů. Podle analytika Asdrubala Oliverose se odhaduje hodnota majetku Exxonu ve Venezuele v současné době na zhruba 4,5 miliardy dolarů.

Venezuelský ministr energetiky Rafael Ramirez se nechal slyšet, že jeho země by neměla zaplatit společnostem Exxon a Conoco dohromady více než 2,5 miliardy dolarů. Kritici znárodňování ve venezuelském ropném průmyslu poukazují na zpomalení zahraničních investic, které by jinak mohly zvednout již několikaletou stagnující produkci ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám