Hlavní obsah

Hyundai a Kia chtějí letos prodat sedm miliónů aut

Soul

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její dceřiná společnosti Kia Motors plánují v letošním roce zvýšit prodej svých automobilů úhrnně o šest procent na celkem sedm miliónů. Loni se prodej automobilek, které vyrábějí svá auta mimo jiné i v České republice a na Slovensku, zvýšil o 15 procent na 6,6 miliónu vozů.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Závod Hyundai v Nošovicích

Článek

Hyundai a Kia jsou společně pátým největším prodejcem aut na světě. Oběma společnostem se dařilo i v době finanční krize, v poslední době se však potýkají s rostoucí konkurencí, napjatou kapacitou výroby a začíná je trápit nejistý makroekonomický vývoj.

V letošním roce také vstoupí v platnost dohoda o volném obchodu s USA, která sníží cla na dovoz amerických aut do Koreje a zvýší tak konkurenci na domácím trhu obou automobilek.

Hyundai chce letos spustit výrobu ve své třetí továrně v Číně a plánuje vybudovat první závod v Brazílii. Kia nemá pro letošní rok v plánu žádnou novou továrnu.

Konkurence se zvyšuje

Hyundai a Kia loni výrazně zvyšovaly své podíly ve Spojených státech, Evropě a na dalších klíčových trzích a využily problémů japonských konkurentů, poškozených březnovým katastrofálním zemětřesením doma, pozdějšími záplavami v Thajsku a silným kurzem jenu.

Japonské automobilky se však už zotavily z loňských problémů, což zvýší konkurenci na světovém trhu v době, kdy ekonomiky pocítí dopady dluhové krize v eurozóně. Největší japonská automobilka Toyota Motor minulý měsíc předpověděla pro letošní rok nárůst prodeje o 20 procent na rekordních 8,5 miliónu vozů.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám