Hlavní obsah

Češi přestávají pít levná dovážená vína

Právo, Aleš Honus, Stanislav Ptáčník

Vinaři se shodují, že Češi stále častěji – a nejen na Silvestra – dávají přednost kvalitnímu pití. Poptávka po krabicových a nejlevnějších vínech začala v posledních dvou letech klesat. Vyplynulo to z ankety Práva mezi výrobci.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Článek

"Stále více Čechů se učí pít dobrá vína, průměr se zvedá co do množství i kvality. Bohužel v posledních dvou třech letech zase sledujeme, že se k nám začínají dovážet levná italská a španělská vína podprůměrné kvality, a že lidé, kteří nemají peněz nazbyt, je kupují. Pak ale zjišťují, že jim víno nechutná a vracejí se k osvědčené tuzemské kvalitě,“ řekla Právu majitelka ostravské vinotéky U Kusaly Dana Kudelová.

Jak dodala, o silvestrovské půlnoci si připije kvalitním šumivým vínem kvašeným v lahvi, což doporučuje i všem milovníkům vína, kteří jsou dosud zvyklí jen na různé napodobeniny sektů z nabídky některých tuzemských hypermarketů.

Boom zahraničních vín údajně končí

S tím, že nároky českých zákazníků rostou, souhlasí i majitel rodinné vinotéky ve Dvoře Králové nad Labem Jiří Goldšmíd. Podle něho lze v poslední době sledovat, že milovníci dobrého vína přecházejí od vín z dovozu zpátky k vínům tuzemské provenience.

„V devadesátých letech tady byl obrovský boom zahraničních vín, všichni chtěli ochutnat světoznámé značky, jako třeba Bordeaux či Boujolais, nebo vína chilská. V poslední době je ale vidět, že lidé přecházejí na česká a moravská vína, která sbírají ve světě různá ocenění. Pochopily to už i mnohé obchodní řetězce, jež se snaží nabízet dobrá jakostní a přívlastková vína,“ tvrdí Goldšmíd.

Perlivá vína nejasného původu, uměle sycená kysličníkem uhličitým, opravdový labužník na svém jazyku válet nebude, protože to považuje za barbarství. Kdo na to má peníze a chuť, může si připít pravým šampaňským, pocházejícím z francouzské oblasti Champagne. Značková láhev Moët Chandon či Dom Perignon ale přijde na tisícovku.

Lídrem tuzemského trhu je společnost Bohemia Sekt, která nabízí široký výběr šumivých i tichých vín. Tradiční a nejprodávanější Bohemia Sekt demi sec se dala nyní v akcích pořídit už za necelou stovku.

Dlouholetý šéf Bohemia Sekt Josef Vozdecký, jenž právě odchází do penze, by jako přijatelný kompromis doporučil přípitek sektem Louis Girardot, u jehož zrodu stál a jehož kvality kromě odborných porot řady soutěží ocenila i královna Alžběta II. Za „hřích“ určitě stojí i letošní novinka ze Starého Plzence – Bohemia Sekt Chardonnay. Kvalitní sekty ale nabízí i řada dalších tuzemských vinařských firem.

Je libo něco tvrdšího?

Komu šumivé či tiché víno coby přípitek do Nového roku nevyhovuje, má na výběr další možnosti. Především mladí upřednostňují koktejly či míchané drinky exotických názvů i chutí. Kdo upřednostňuje českou klasiku, může zkusit „fernet pro mladé“ z plzeňské Likérky Stock – Z Generation, nebo zvláště mezi ženami oblíbený likér Magister.

A co si o Silvestru počít s notorickými pivaři? Spíše než klasické desítky jim mohou posloužit různé vícestupňové speciály, jichž je už i na domácím trhu nemálo. Z produkce Plzeňského Prazdroje by se k tomuto slavnostnímu účelu hodily například tři druhy speciálů Master. Budějovický Budvar má zase v nabídce silný Bud Premiér Select se 7,6 procenta alkoholu. Starobrno nabízí speciální pivo Baron Trenck a Krušovice Staročeský Malvaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám