Hlavní obsah

Příští rok vysaje domácnostem z rozpočtů až o tisícovku měsíčně víc

Právo, Jiří Vavroň

Čechy čeká hned od Nového roku kvůli vládním reformám řada změn. Ty v peněženkách nepříjemně pocítí každý občan, každá rodina, a dotknou se všech sfér života. Průměrná rodina vydá navíc měsíčně až tisíc korun.

Článek

Dopady reforem na rodinné rozpočty se ale budou výrazně lišit nejen podle krajů, ale i velikosti měst a obcí, ve kterých lidé žijí.

Podle ministerstva financí vzrostou průměrné české rodině v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) z 10 na 14 procent životní náklady měsíčně o 255 korun, ale rodinám zaměstnanců s dětmi téměř o čtyři stovky.

Analytici ovšem upozorňují, že dopady všech změn na průměrnou rodinu budou zřejmě výrazně vyšší – měsíčně i o tisícikorunu.

„Kdo vyškrtá z rodinných rozpočtů sádlo, vyhraje. Kdo bude škrtat tupě, pak to pro něj nebude pohádkový rok,“ uvedl v té souvislosti s určitou nadsázkou analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Vyšší DPH zdraží potraviny, léky, energie, vodné i stočné i všechny druhy veřejné dopravy. Jen za teplo a teplou vodu si čtyřčlenná rodina připlatí příští rok až o 3000 korun více než letos.

Kdo vyškrtá z rozpočtů sádlo, vyhraje. Kdo bude škrtat tupě, nebude to pro něj pohádkový rok
Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank

V řadě měst stoupne o další stovky nájemné. Zdraží také soudní poplatky. Změna zdravotních zákonů již na stokorunu zvýšila poplatek za denní pobyt v nemocnicích a od 1. ledna k tomu přibudou platby za tzv. nadstandard. Za léky si jen kvůli růstu DPH budou muset pacienti připlatit celkem o 564 miliónů korun více než letos. Kuřákům zdraží až o čtyři koruny cigarety, motoristé si za roční dálniční známku připlatí tři stovky a maminky zase budou muset připlácet svým dětem za školní obědy.

Například u tepla a vody však za zvýšením cen nestojí jen DPH, ale dodavatelé tam promítnou i náklady na rekonstrukce či zda je kotelna na uhlí, či plyn. Producenti vody zase zdůvodňují vyšší cenu její sníženou spotřebou.

To vše jen zvýší napjatost rodinných rozpočtů mnohých rodin. Platy většiny zaměstnanců příští rok totiž výrazně neporostou. Na průměrnou mzdu nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců. Podle statistiků by už nyní pro 40 procent českých rodin bylo neřešitelným problémem zaplatit mimořádně sedm tisíc korun.

Zvýšené poplatky pro všechny

Na všechny občany bez ohledu na jejich věk, rodinný stav a místo bydliště dopadne zvýšení poplatků, například za stavební povolení, zápis do katastru nemovitosti či žádost o rozvod. Nepůjde o drobné. Za vklad do katastru zaplatíme příští rok o pět set korun více. Stavební povolení na rodinný dům zdraží dokonce o 4500 korun. Soudní poplatek za návrh na rozvod či vypořádání majetku bude dražší o tisícikorunu.

O kolik víc zaplatí průměrná rodina
položkadopad změny cen (v Kč za měsíc)
potraviny+ 360
nájemné+ 500 až 800
dálkové teplo+ 200 až 300
vodné a stočné+ 100
obědy ve školní jídelně+ 120
cigarety+ 100
pobyt v nemocnici+ 1200

Podle analytiků lze relativně nejmenší zdražení očekávat v prvních lednových týdnech u potravin. Zvýšenou sazbu DPH totiž většina obchodníků promítla do cen už v předvánočním období. Navíc se obchodníci bojí stagnace příjmů lidí, a tedy i jejich zájmu o nakupování. Ceny drží při zemi i konkurence obchodních řetězců a současný pokles cen kávy, kakaa a pšenice na světových trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám