Hlavní obsah

Doplaťte 70 haléřů, napsala klientovi pojišťovna

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopisování si s úřady kvůli různým nedoplatkům v řádech desetikorun zažila snad většina podnikatelů i mnoho občanů. Panu Radomíru J. z Prahy si Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos v listopadu řekla o doplatek 70 haléřů, tedy částky podstatně nižší, než je cena dopisu, v němž ho o ní informuje.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Byl jsem z toho na mrtvici,“ rozčílil dopis od tachovské pobočky VZP adresáta. Výzvu obdržel ve vyúčtování pojistného ke konci letošního října poté, co pojišťovně doplatil 60tisícové penále za 21tisícový nedoplatek z 90. let, který však uhradil už před pěti lety.

„Začátkem devadesátých let jsem se živil výrobou a prodejem zmrzliny v západních Čechách. Koncem roku 1995 jsem ukončil živnost, absolvoval jsem složitý rozvod a odstěhoval jsem se do Prahy. V té době můj dluh u pojišťovny vznikl,“ popsal začátek svých těžkostí Radomír J.

Když mu v roce 2004 VZP vyúčtovala 21tisícový nedoplatek, jeho výši prý nijak nezpochybnil a v dohodnutém splátkovém kalendáři dluh uhradil. Do úhrady skoro trojnásobného penále se mu sice nechtělo, soud mu však uvalil exekuci na plat, proto i 59 901 Kč od října 2010 do letošního podzimu splatil.

V posledním vyúčtování ze 14. listopadu mu pak pracovnice pojišťovny z Tachova napsala: „Nedoplatek penále ve výši 0,70 Kč uhraďte na zvláštní konto (…) pod svým variabilním symbolem.“

Dopis stojí víc

Jen cena dopisu, v němž pojišťovna klienta k platbě vyzývá, přitom činí nejméně několik korun. „Smluvní partneři České pošty se i s obálkou a dopisním papírem dostanou na cenu kolem deseti korun za jednu zásilku,“ uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová.

VZP se brání tím, že haléřové nedoplatky do dopisů vypočítávají stroje a pojišťovna je samostatně nevymáhá.

„Každému člověku posíláme vyúčtování jednou za rok, není to dopis, který by šel zvlášť kvůli tomu, že nám dluží sedmdesát haléřů. Nejsou to tedy ani vícenáklady na tuto nesmyslnou částku,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

„Těch 70 haléřů je tak marginální věc, že pokud by člověk nezaplatil, dál se to už neřeší,“ uvedl a vyloučil, že by pojišťovna z dlužné částky začala vypočítávat další penále. „Z této částky určitě ne. Vyúčtování provádí systém, který pak chrlí tyto částky. Nerozlišuje, jestli jde o haléře nebo tisíce korun,“ vysvětlil Rod.

Finanční úřady zajímá až 50 korun

Velmi drobné částky dopočítávají často daňovým poplatníkům i finanční úřady. Kvůli korunovým částkám si však podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslavy Musilové s dlužníky nedopisují. „Do konce loňského roku byla stanovena hranice padesát korun, která se v zásadě dodržuje pořád,“ řekla Právu.

Dopisem, e-mailem nebo SMS zprávou podle ní vyrozumívají úředníci finančních úřadů o dluzích do dvou tisíc korun. „Pokud je ten člověk kontaktní, ne někdo, kdo se dlouhodobě vyhýbá placení, pak se, pokud má dluh do dvou tisíc korun, snažíme vhodným způsobem dohodnout,“ uvedla Musilová.

„Napíše se mu e-mail, esemeska nebo nějaký informační dopis, že má nedoplatek. Teprve pak se přistupuje k exekuci, přičemž exekuční náklady bývají kolem pěti set korun,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám