Hlavní obsah

Nezaměstnanost může vzrůst nad 10 procent, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Míra nezaměstnanosti by mohla v ČR příští rok při nepříznivém ekonomickém vývoji překročit deset procent. To je o dva procentní body více než v listopadu, ze kdy pocházejí poslední oficiální údaje ministerstva práce a sociálních věcí. Mezi postižené obory bude patřit stavebnictví, zpracovatelský průmysl i služby, shodují se analytici a profesní svazy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Mezi nejohroženější obory patří stavebnictví.

Článek

Podle nejčastěji uváděného, optimistického scénáře se bude průměrná míra nezaměstnanosti pohybovat okolo devíti procent s tím, že v některých měsících tuto hranici mírně překročí. Pokud by se však prohloubily problémy v Evropě, mohly by podniky přistoupit k rozsáhlejšímu propouštění.

"Trvala-li by recese v tuzemsku rok, zřejmě by se to odrazilo ve vzestupu míry nezaměstnanosti nad deset procent," uvedl Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

V ohrožení hlavně stavbaři

Mezi obory nejvíce postižené propouštěním bude patřit stavebnictví. V něm podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví pracuje přes 400 000 lidí. Stavební odbory odhadují, že do konce letošního roku by mohlo skončit 15 000, v příštím roce pak 25 000 z nich. Na pracovníky ve stavebnictví jsou navázáni i další zaměstnanci. "Při budování dopravní infrastruktury připadají na jednoho stavbaře další dvě až tři místa v jiných profesích," uvedl mluvčí stavebních odborů Miroslav Svoboda s tím, že u bytové výstavby je tento poměr ještě vyšší.

S tím souhlasí prezident Svazu kovohutnického průmyslu Karel Šperlink. Ten z hlediska zaměstnanosti ve svém oboru předpokládá stabilní situaci. "Výjimku tvoří firmy závislé na stavebnictví," podotkl.

Automobilový průmysl zatím v bezpečí

Mezi postižené obory by mohl patřit i zpracovatelský průmysl. Podle mluvčího Svazu průmyslu a dopravy Milana Mostýna některé sektory tohoto odvětví, například výroba počítačů, již zaznamenaly značný pokles zakázek.

To by se však nemělo týkat automobilového průmyslu. Podle Antonína Šípka ze Sdružení automobilového průmyslu se v této oblasti nedají čekat dramatické změny. "V hypotetickém případě velkých potíží by výrobci nejprve uvolňovali agenturní pracovníky a dopad na kmenové zaměstnance by byl minimální," uvedl.

Propouštění se dá naopak očekávat u firem působících v oblasti služeb. "Viditelný pokles reálných tržeb zažívá především realitní sektor, telekomunikace, pohostinství a ubytování," uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Podle Ondřeje Myslivečka ze společnosti LMC by pokles zájmu o pracovníky mohl nastat i ve finančním sektoru a v důsledku vládních škrtů v administrativě. Naopak stálicí z hlediska zájmu o nové zaměstnance pravděpodobně zůstanou IT vývojáři a obchodníci, kterých je podle něj na trhu dlouhodobě citelný nedostatek.

Z regionálního hlediska se dá největší nárůst nezaměstnanosti očekávat tam, kde se dlouhodobě potýkají s vysokým počtem osob hledajících práci. "Jedná se především o Olomoucký, Moravskoslezský a Ústecký kraj," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám