Hlavní obsah

Začaly zimní výprodeje, slevy dosahují až 70 procent

– Praha

Vánoční svátky ještě ani neskončily a první obchodníci už v pondělí na Štěpána zahájili velké povánoční výprodeje a sezónní zboží zlevnili i o více než 70 procent. Lidé mohou se slevou nakoupit nejen zimní oblečení, sportovní potřeby a elektroniku, ale i nábytek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Výprodeje, pomocí kterých se obchodníci snaží po předvánoční nákupní horečce opět přilákat zákazníky do prodejen a zbavit se zbývajících zásob sezónního zboží, budou pokračovat i na začátku příštího roku.

Oděvy i nábytek

Povánoční výprodej v pondělí zahájil například obchodní řetězec Tesco Stores ČR, který až o 75 procent zlevnil několik tisíc položek zboží, zejména oděvy, hračky a domácí potřeby. "Podle našich zkušeností z minulých let se povánoční výprodej setkává u zákazníků s velkým zájmem. Mnoho lidí dostává pod stromeček peníze či dárkové poukázky, které pak mohou skvěle uplatnit právě v období povánočních slev," sdělila Pauline Newman ze společnosti Tesco Stores ČR.

Lidé mohou se slevou i více než 70 procent nakoupit vybraný nábytek a bytové doplňky ve čtveřici obchodních domů Ikea. "Hned ráno byly v každém našem obchodním domě více než 2000 zákazníků a jejich počet se v průběhu dne znásobil. Návštěvnost se dnes vyrovnala víkendovému dnu a jsme s ní spokojeni," řekl mluvčí společnosti Ikea ČR Petr Chadraba.

Pozadu nezůstalo ani outletové centrum Fashion Arena v Praze-Štěrboholích, které zahájilo zimní výprodej. Jeho zákazníci nyní při nákupu značkového zboží mohou ušetřit až 80 procent z původní ceny. "Outletové prodejny se snaží doprodat veškeré zásoby své značky. V outletovém centru se tak ceny dostávají na skutečné minimum a nabídka je velmi pestrá od klasické a sportovní módy až po knihy a vybavení pro domácnost," sdělila Iva Janovská z Fashion Areny.

Výprodeje i na internetu

Ušetřit mohou lidé také při nákupu na internetu. Například nákupní galerie Mall.cz dnes až o 70 procent zlevnila vybrané zboží ve všech svých odděleních. "Loni se povánoční výprodej setkal s mimořádným ohlasem zákazníků a návštěvnost našeho obchodu v první den výprodeje dokonce přesáhla rekordní číslo z předvánočního období," uvedl Tomáš Jeřábek z Mall.cz.

Zimní výprodeje budou postupně zahajovat další obchodníci. Hypermarkety Globus od úterý zlevní spotřební elektroniku. U domácích spotřebičů budou slevy činit až 50 procent. V případě televizorů a audio techniky se budou pohybovat od 20 do 30 procent. Ve středu výprodej odstartují hypermarkety Albert. "Týkat se budou především nepotravinářského sezonního zboží, tedy oblečení, hraček, zimních doplňků a vybavení či kosmetických balíčků," řekla Simona Caidlerová ze společnosti Ahold, která prodejny Albert provozuje.

Lidé utrácejí peníze, které našli pod stromečkem

Průzkumy podle Newman ukazují, že se každoročně hned po skončení svátků chystá na nákupy vyrazit téměř dvě třetiny Čechů, přičemž zájem mají spíše o dražší věci, nejčastěji oblečení a elektroniku. Zimní výprodeje jsou jedním z hlavních důvodů, proč mezi časté vánoční dárky patří v Česku peníze. "Při povánočních výprodejích mohou ceny klesnout až o 90 procent. Na takový nákup se vyplatí počkat," řekl analytik Home Creditu Michal Kozub.

Předvánoční nákupy v Česku kulminovaly o čtvrtém adventním víkendu. Tržby obchodníků tehdy stouply ve srovnání s běžnými víkendy o třetinu až polovinu, v meziročním srovnání rostly pouze mírně. Výrazný nárůst prodeje hlásí některé internetové obchody. Například společnost Kasa.cz letos v předvánočním období zaznamenala o 50 procent více objednávek než loni. Přesné údaje o předvánočních tržbách obchodníků zveřejní Český statistický úřad příští rok v únoru.

Někteří obchodníci i letos lidem vymění či přijmou zpět některé nevhodné vánoční dárky. Zájem o tuto službu, která nemá oporu v zákoně, je podle obchodníků značný a po vánočních svátcích se u zákaznických oddělení prodejen často tvoří fronty lidí, kteří chtějí dárek vyměnit. Službu v Česku nabízí například společnost Tesco.

Reklama

Výběr článků

Načítám