Hlavní obsah

Kojenecká láhev neznámého původu obsahuje nebezpečný bisfenol

Novinky, pit
Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před používáním plastové kojenecké láhve, která obsahuje zdraví nebezpečný bisfenol A (BPA). Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Článek

Výrobce ani země původu láhve nejsou známy. Podle značení na výrobku by se mohlo jednat o Maďarsko, Čínu nebo Thajsko, podle EAN kódu pak o Austrálii. Dovozcem je firma Re-con-tra Kft. z Maďarska a distributorem v Česku LinkAmerika II. z Kněževse u Prahy.

Láhev má objem 240 mililitrů a je vyrobena z průsvitného plastu. Zdobí ji barevné dětské motivy, jako například medvídek Pú, tygři a motýli a nápis Disney baby.

„Při výrobě této polykarbonátové láhve byl použit bisfenol A,“ informoval hlavní hygienik ČR Michael Vít s tím, že BPA může vyvolat biochemické změny v mozku, ovlivnit imunitu a zvýšit náchylnost k nádorům prsu.

Podle nařízení Evropské unie se proto BPA nesmí od letošního května používat při výrobě kojeneckých lahví, od června se výrobky obsahující tuto látku nesmí uvádět na trh EU ani dovážet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám