Hlavní obsah

V Norsku je máslo na příděl, čeká se smetanová krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norsko řeší problém s nedostatkem másla. Situace je o to komplikovanější, že v předvánoční době je po něm v souvislosti s pečením cukroví ještě větší zájem. Jak informovala agentura DPA, máslo se už prodává na příděl, jen jedno balení na rodinu. Bohaté severské zemi navíc nově hrozí i smetanová krize.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Doufáme, že se dodávky másla stabilizují v polovině ledna,“ prohlásil mluvčí jediného výrobce nyní vzácného másla Tine, na kterého se Norové dívají již s nevolí. Zcela tiše pak oznámil výrobce Norům, kteří na Vánoce tak rádi mlsají kaloricky vydatné pokrmy, také to, že kromě nastalé máslové krize se blíží i krize smetanová.

Problémy způsobil nečekaný nárůst poptávky po máslu v době, kdy byla velmi nízká produkce mléka. Ta je v Norsku řízena komplikovaným systémem kvót. Vzhledem k tomu, že se Norsko zároveň brání konkurenci vysokými dovozními cly, zemi začalo máslo skutečně docházet.

Máslo vlastní výroby

Krizi musela řešit vláda nouzovou žádostí o pomoc a snížením cel. První dodávky suroviny téměř nezbytné pro vánoční pečení přišly z Irska, Belgie, Francie a Německa. V jednom z vydání hlavního spotřebitelského listu Aftenposten byl dokonce uveřejněn dvoustránkový návod na vlastní výrobu másla.

Jak podle DPA napsal list Aftenposten ve středu, produkce másla bude snížena o polovinu, a to ve prospěch výroby smetany. Ta má naopak vzrůst na čtyřnásobek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám