Hlavní obsah

Zájem o levné úvěry ECB překonal veškerá očekávání, půjde na ně 489 miliard eur

Frankfurt
Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) poskytne v rámci svého tříletého úvěrového programu komerčním bankám půjčky v celkovém objemu 489,2 miliardy eur (asi 12,5 biliónu korun). To je výrazně více, než se čekalo, a předpokládá se, že to přispěje k citelnému zmírnění napětí v evropském finančním systému. Trhy čekaly, že si banky mohou říct o 250 až 350 miliard eur.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

ECB oznámila, že o levné financování ji požádalo 523 finančních institucí. Výsledek tendru je mezi finančníky považován za úspěch. Tak velká částka by měla zabránit vzniku úvěrové krize a odvrátit riziko dalšího zhoršení dluhové krize v eurozóně. Část peněz by mohla jít na nákup dluhopisů Itálie a Španělska.

„Zájem o tříleté půjčky ECB byl velmi velký, dlouhodobé refinanční operace poskytnou injekci, která plně pokryje potřeby likvidity v bankách,“ řekl k ohromnému zájmu Jonathan Loynes ze společnosti Capital Economics. Hned ale dodal: „I když to může pomoci čelit obnovenému napětí na úvěrových trzích a podpoří poskytování úvěrů bankami, zůstáváme skeptičtí ohledně myšlenky, že tato akce vyřeší zadlužení států, i když by použili těchto peněz k nákupu státních dluhopisů ve velkém.“

I když zájem o půjčky je chápan jako úspěch, není zatím jasné, jaký to bude mít dopad na eurozónu

„Je to dobré, je to pozitivní číslo nad veškerými očekáváními. Musíte to brát jako positivní výsledek. Ale pořád je to málo pro pokrytí potřeb bank v příštím roce,“ řekl James Nixon ze Societe Generale.

Není jasné, zda banky budou kupovat státní dluhopisy, jak je k tomu vyzval francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Mnohdy ale mohou být peníze být spíše využity k posílení bank, protože pro ně budou příští rok platit tvrdší pravidla. I k tomu vyzývala bankovní ústavy.

Pomoc pro Itálii a Španělsko

Vzhledem k tomu, že ale půjčka je levná, jednoprocentní, banky jsou povzbuzovány, aby si kupovaly vládní dluhopisy s vysokými výnosy. Itálie a Španělsko potřebují peníze, a proto budou muset vydávat další emise státních dluhopisů, ačkoli v Itálii je už výnos na hranici sedmi procent, což se považuje za obtížně splatitelné. Také se počítá, že by výnos vzhledem k vyššímu zájmu bank mohl poklesnout.

„Právě španělské banky mají v roce 2012 druhý největší splatný dluh v celé eurozóně, okolo 150 miliard eur, a tříletý tendr ECB jim může hodně pomoci,“ připomněl ekonom Jan Bureš z ČSOB.

Na druhé straně problém italského dluhopisového trhu je podle Bureše daleko více v samotné velikosti vládního dluhu a méně v problémech bankovního sektoru, které jsou odvozené od vysokého podílu vládního dluhu v bilancích.

„I proto poslední aukce španělského desetiletého dluhopisu dopadla při srovnání s italskou vcelku dobře. Také rozpětí mezi italským a španělským výnosem se od začátku prosince vyvíjí jednoznačně ve prospěch španělského dluhu,“ doplnil Bureš.

ECB nabízí levné tříleté půjčky vůbec poprvé. Záměr tyto úvěry poskytnout ECB oznámila začátkem prosince, a to ve snaze pomoci komerčním bankám překlenout rostoucí napětí na trzích. Banky mají příští rok splatné závazky za zhruba 720 miliard eur (asi 18,4 biliónu korun), velká část přitom spadá do prvního pololetí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám