Hlavní obsah

Kvůli zvýšené DPH budou lidé více nakupovat v příhraničí, sníží se tržby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemský maloobchod nebude mít příští rok rozhodně na růžích ustláno. Do tržeb obchodníků se totiž nepříznivě promítne zejména lednové zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent. Uvedl to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Zdeněk Juračka. Dolní sazba DPH se týká potravin a různých služeb.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zvýšení DPH povede k růstu nákupní turistiky zejména v příhraničních oblastech, což sníží výběr daní do státního rozpočtu, odbyt pro domácí výrobce potravin a v neposlední řadě i tržby maloobchodu," upozornil Juračka, podle kterého i aktuální odhady hovořící o stagnaci tuzemského maloobchodu v příštím roce mohou být optimistické.

Juračka míní, že letos by podle předběžných předpokladů měl obrat tuzemského maloobchodu vzrůst meziročně o zhruba jedno procento, a to zejména díky vyšším tržbám v posledním čtvrtletí roku a předvánočním nákupům.

Viceprezident SOCR pro obchod a generální ředitel obchodního řetězce Spar Česká obchodní společnost Martin Ditmar upozornil na to, že i nadále je nutné počítat s růstem cen zemědělských komodit.

Obchodníci už s cenami pohnuli

Juračka již dříve sdělil, že do konce prvního pololetí příštího roku by se ceny potravin měly meziročně zvýšit o pět až deset procent. Důvodem je slábnoucí koruna, zvýšení DPH, rostoucí ceny komodit na zahraničních trzích a zdražování dopravy i energie.

Obchodníci podle Juračky už nyní kvůli lednové úpravě DPH nenápadně zvyšují ceny potraviny, aby na začátku příštího roku nemuseli zdražit skokově a mohli naopak tvrdit, že zvýšení cen není v jejich případě tak výrazné.

Reklama

Výběr článků

Načítám