Hlavní obsah

Česko návrh pomoci eurozóně zvažuje, částka 90 miliard už ale vypadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z návrhu dohody o půjčce pro Mezinárodní měnový fond (MMF), která má přispět k řešení dluhových problémů eurozóny, byla vypuštěna částka 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) za Českou republiku. Uvedl to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česko na pondělní telekonferenci ministrů financí EU upozornilo na to, že podmínky půjčky MMF by byly pro země mimo eurozónu méně výhodné, protože by peníze poskytovaly z vlastních devizových rezerv. O české půjčce pro MMF se bude dál jednat, dodal ministr.

Česko poukázalo na to, že podíly zemí eurozóny a států neplatících eurem na půjčce se nepočítají podle stejného klíče, a země tak podstupují zcela odlišná rizika. Český postoj podle ministra sdílejí i další země mimo eurozónu. O jejich podílu na půjčce MMF a jeho případné výši se povedou další jednání.

Jednat se bude dál

"O poskytnutí české půjčky MMF na pomoc eurozóně se bude dál jednat v české vládě i na evropské úrovni," řekl Kalousek. Premiér Petr Nečas (ODS) se kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo. Prezident Václav Klaus půjčku odmítl. Guvernér České národní banky  (ČNB) Miroslav Singer úterním Hospodářským novinám řekl, že účast ČR na půjčce by byla bezprecedentní koncentrací rezerv ČNB v jedné instituci a hrozí, že se MMF zadluží příliš.

Evropská unie se v pondělí nedohodla na návrhu poskytnout MMF původně navrhovanou půjčku 200 miliard eur. Peníze dodá jen eurozóna, a to 150 miliard eur, jak slíbila. Pomoc eurozóně ze zemí mimo ni zatím vyloučila Británie a Bulharsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám