Hlavní obsah

Úsporná opatření se musí schválit do konce roku, zavelel španělský premiér

– Madrid

Nová španělská vláda chce ještě do konce letošního roku schválit sérii nejnaléhavějších opatření, která mají pomoci stabilizovat bankrotem ohroženou ekonomiku. Rozpočtový deficit by se měl díky nim v příštím roce snížit zhruba o 16,5 miliardy eur (asi 400 miliard korun). Poslancům to řekl novopečený španělský premiér Mariano Rajoy.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

Rajoy v parlamentu nastínil obrysy chystaných reforem vůbec poprvé od voleb, které se svou pravicovou Lidovou stranou (PP) přesvědčivě vyhrál. Zákonodárce upozornil, že hospodářská situace je skutečně velmi vážná a že vláda má před sebou těžké období.

„Musíme se vypořádat s obrovskými problémy a snažit se je ze všech sil řešit,“ řekl šéf lidovců. O konkrétní podobě reformních kroků toho ale Rajoy, který má být v úterý potvrzen parlamentem ve funkci premiéra, zatím příliš neřekl. Zopakoval některé sliby, které zaznívaly už během volební kampaně – například zavedení bonusu ve výši 3000 eur (asi 75 000 korun) pro každého živnostníka, který v roce 2012 přijme nového zaměstnance.

Důchody prý škrty nepostihnou

Oznámil také, že státní úřady nebudou přijímat nové pracovníky, zároveň však ujistil, že úspory se nebudou týkat plánovaného zvyšování důchodů a že se předpokládá zrušení daně z nákupu nemovitosti.

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny už delší dobu bojuje s obrovskou nezaměstnaností a nově také s hospodářskou recesí. Vláda si stanovila cíl na postupné snižování deficitu a příští rok ho chce srazit na 4,4 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám