Hlavní obsah

V posledních deseti letech si byt koupilo 635 798 lidí

Novinky, jim

Statistici hovoří o fenoménu. Uplynulé desetiletí přineslo lidem do osobního vlastnictví 635 798 bytů, vyplynulo ze sčítání lidu, domů a bytů. Podle statistiků se jedná v porovnání s minulou dekádou o nárůst o 150 procent.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Fenoménem posledních let je změna struktury vlastnictví bytového fondu, která přímo souvisí s tím, jak města a obce prodávají obecní byty nájemníkům do soukromého vlastnictví a stavební bytová družstva převádějí byty do vlastnictví jednotlivým členům,“ uvádí ve výsledcích sčítání lidu Český statistický úřad (ČSÚ).

Počet bytů v osobním vlastnictví stoupl za posledních deset let ze 421 654 na 1 057 452, tedy přesně o 150,8 procenta. Souvisí s tím i pokles v počtu nájemních bytů, a to o 37,3 procenta. O zhruba pětinu ubylo i družstevních bytů.

Mimo jiné také statistici zaznamenali, že vlastní koupelna a splachovací záchod se staly standardem. „Byty jsou lépe vybavené než v minulosti. Splachovací záchod přímo v bytě má dnes už 96,5 procenta domácností, koupelnou je vybaveno 97,4 procenta obydlených bytů,“ konstatuje ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám