Hlavní obsah

Zynga, která provozuje hry na Facebooku, prodala akcie za miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká společnost Zynga si prodejem části svých akcií zajistila jednu miliardu dolarů (asi 19,6 miliardy korun). To je na horní hranici předběžně stanoveného pásma 8,50 až 10 dolarů za akcii. Primární emise Zyngy je v internetové branži v USA největší od roku 2004. Uvedl to server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zynga se specializuje na on-line hry, jako je CityVille nebo FarmVille, o které je v poslední době značný zájem. Část analytiků ale nabádá k opatrnosti: Zynga je totiž závislá na sociální síti Facebook, z jejichž uživatelů se rekrutuje drtivá většina jejích hráčů. Jiní analytici to naopak pokládají za výhodu a za jednu z možností, jak se už teď podílet na růstu Facebooku, než firma sama vstoupí na burzu.

Zynga vydává čtyři z pěti nejhranějších her na Facebooku. Měsíčně přitom její on-line hry hraje asi 200 miliónů lidí. Šéf Zyngy Mark Pincus nicméně věří, že firma bude schopna počet hráčů zdvojnásobit. Žádný časový rámec k dosažení tohoto cíle ale neuvedl.

Prodejní cena akcií Zyngy celou firmu oceňuje asi na 8,9 miliardy dolarů (téměř 175 miliard korun). To je výrazně pod cenou 14 miliard dolarů, o které se hovořilo ještě v listopadu. V létě bylo nadšení ještě vyšší a odhady se pohybovaly až kolem dvojnásobku současných hodnot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám