Hlavní obsah

General Electric bude v ČR vyrábět nový letecký motor

– Praha

Významný výrobce leteckých motorů General Electric Aviation oznámil ve středu podle agentury Reuters, že v příštím roce zahájí v České republice výrobu nového motoru H-80. Jde o modernizovaný motor M-601 pohánějící turbolety.

Foto: Profimedia.cz

Společnost General Electric

Článek

General Electric uvedl ve spolupráci s Czechinvestem, že nový motor H-80 byl vyvinut v České Republice. Jeho základem je dobře známý jinonický motor M-601 pohánějící mimo jiné stroje L-410 Turbolet.

Při jeho návrhu se využilo nejmodernější techniky včetně 3D designu a pokročilých materiálů. General Electric v roce 2008 získal firmu Walter, která vyráběla letecké motory už mezi dvěma světovými válkami. Společnost očekává, že by ročně prodala 150 kusů tohoto motoru, v příštím roce by mělo být expedováno prvních sedmdesát kusů H-80.

Motor již prodělal úspěšné testy na zkušebním L-410 společnosti Aircraft Industries. Po certifikaci bude motor montován do nově vyrobených turboletů a mohl by být využit při modernizaci L-410, je výkonnější než M-601, má delší životnost a prodloužené intervaly mezi generálními opravami. Má pohánět i jednomotorové zemědělské letadlo Thrush 510 ve verzi G.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám