Hlavní obsah

Spojené státy eurozóně nepomůžou, dušoval se šéf centrální banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ujišťoval republikánské senátory, že Fed nemá v úmyslu přispívat k záchraně zemí eurozóny ohrožených dluhovou krizí. Řekli to agenturám účastníci středeční večerní schůzky v Senátu, na níž Bernanke se zákonodárci diskutoval o situaci v Evropě.

Foto: Tom Mihalek, Reuters

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke

Článek

Podle senátora Lindseyho Grahama Bernanke prohlásil, že poskytnout finanční podporu Evropě „nemá v úmyslu, ani k tomu nemá pravomoc“. Senátor Bob Corker řekl, že Bernanke pronesl toto ujištění během zhruba hodinové schůzky za zavřenými dveřmi „mnohokrát“.

Není jasné, zda Bernanke vyloučil příspěvek Fedu k půjčce evropských a světových centrálních bank Mezinárodnímu měnovému fondu, jak se na tom v pátek dohodl summit Evropské unie. Z celkové sumy 200 miliard eur, jimiž by se měly zvýšit zdroje MMF na podporu ohrožených zemí eurozóny, by mělo 50 miliard eur připadat na země mimo EU jako USA, Japonsko, Rusko, Čínu a další.

Musí pomoci všichni

Pokud by to odmítly, mohl by být ohrožen celý plán, protože německá Bundesbanka dala najevo, že poskytne peníze ze svých rezerv jen v případě, že to kromě EU udělají i další země.

Zákonodárci obou stran v Kongresu jsou naladěni ostře proti jakékoli americké podpoře Evropě, která by mohla ohrozit peníze daňových poplatníků. Bernankeho schůzka s republikánskými senátory následovala po podobném setkání s demokratickými zástupci 20. října. Bernanke podle senátorů prohlásil, že je situací v Evropě znepokojen.

Reklama

Výběr článků

Načítám