Hlavní obsah

Euro dramaticky oslabilo, prolomilo psychologickou hranici k dolaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Kurz jednotné evropské měny se poprvé od 12. ledna propadl pod psychologicky důležitou hranici 1,3 dolaru za euro. Informoval o tom ve středu server BBC s tím, že důvodem jsou neutuchající obavy ohledně budoucnosti eurozóny v souvislosti dluhovou krizí.

Foto: Profimedia.cz

Jedno euro

Článek

Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla až na 1,29945 USD, tedy na nejnižší úroveň za 11 měsíců. Poté se vrátila těsně nad hranici 1,3 USD, napsala agentura Reuters.

Investoři čím dál více ztrácejí důvěru v možnost rychlého vyřešení dluhové krize. Analytik Geoff Kendrick ze společnosti Nomura předpověděl, že jednotná evropská měna zůstane pod tlakem. Dodal však, že výrazný propad pod hranici 1,3 USD je před koncem roku nepravděpodobný.

„Euru nepomohla ani dnešní neúspěšná aukce pětiletých italských dluhopisů, kdy Itálie musela investorům nabídnout rekordní výnos 6,47 procenta, aby byla schopna prodat zamýšlený objem dluhopisů,“ připomněl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank s tím, že posílení eura očekávat nelze.

Zemím eurozóny hrozí zhoršení ratingu

Investoři spekulují o tom, že ratingové agentury by mohly v brzké době snížit ratingy dalších členských zemí eurozóny.

Minulý týden na summitu Evropské unie podpořili její lídři nová přísnější fiskální pravidla. Například jde o zavedení automatických sankcí pro rozpočtové hříšníky. Mnozí analytici se nicméně obávají, že i tento nový rozpočtový pakt nebude v boji s rozsáhlou dluhovou krizí účinný.

Finanční problémy se z Řecka přenesly do Irska a Portugalska, výrazné problémy už pociťují i Španělsko s Itálii. Francie bojuje o zachování svého nejvyššího ratingu AAA, zatímco významný mnichovský institut Ifo ve středu výrazně snížil odhad růstu německé ekonomiky v příštím roce. HDP by tak měl růst jen o 0,4 procenta, ještě v říjnu odhady hovořily o 0,8procentním růstu.

Další eskalaci dluhové krize lze podle Frančeho očekávat na začátku příštího roku, kdy bude Itálie muset refinancovat 36 miliard eur svých dluhopisů a v Řecku se budou konat parlamentní volby s velmi nejistým výsledkem.

Evropské akciové trhy se ve středu nacházely v červených číslech. Londýnský index FTSE 100 a německý DAX byly asi jedno procento v mínusu, francouzský CAC 40 nabral ztrátu téměř dvě procenta. Pražská burza ztrácela kolem 13.45 hodin asi 0,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám