Hlavní obsah

Stavbu kanalizace řídí propletenec spřízněných firem

Právo, Jakub Svoboda

Neautorizovaná záměna potrubí při výstavbě kanalizace v Kostelci na Hané, na kterou Právo nedávno upozornilo, není zdaleka jedinou podezřelou okolností realizace tohoto projektu. Podobně jako v případě kritizované dálnice D 47 je i při výstavbě kostelecké kanalizace propojen stavební dozor se zhotovitelem stavby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Původní dozorující firmu, renomovanou britskou společnost s celoevropskou působností, nahradilo letos na jaře vedení Kostelce firmou Staving Engineering, a to za cenu půlmiliónové, původní dozorující společností však nakonec neuplatněné smluvní pokuty.

Staving Engineering je přitom personálně propojena s dodavatelem stavby, společností Insta CZ. „Po uzavření výběrových řízení jsem se dozvěděl o personální provázanosti. Na výkonu činnosti ale neshledáváme žádné pochybení,“ reagoval na zjištění Práva kostelecký starosta Ladislav Hynek s tím, že změnou dozoru město významně ušetřilo.

V zemi skončily levnější trubky

Jak už Právo dříve upozornilo, v Kostelci skončilo v zemi zcela odlišné potrubí, než bylo původně uvedeno v projektu schváleném Státním fondem životního prostředí (SFŽP). Projektant sice v projektové dokumentaci uvedl potrubí s plným žebrem, zhotovitel stavby se ale bez souhlasu fondu, tedy v podstatě načerno, nakonec rozhodl do země uložit tzv. korugované potrubí.

To je v tomto případě ceníkově o zhruba 40 procent levnější a podle Právem oslovených odborníků z hlediska kvality a životnosti vykazuje podstatně horší vlastnosti než potrubí uvedené v projektové dokumentaci schválené SFŽP. Investor (Kostelec) by tak měl podle ceníkových cen ušetřit na trubkách až desítky miliónů korun, Hynek však o žádných úsporách ještě před několika dny nevěděl.

Kostelecký starosta ale potvrdil, že si město pro realizaci výstavby kanalizace najalo poradce – s. r. o. Faipon. Tato firma dlouhodobě neplní zákonnou povinnost odevzdávat účetní závěrky a rozvahy do sbírky listin obchodního rejstříku.

Prokuristou a společníkem Faiponu je Radek Kvapil, člen představenstva a současně syn majitele velkoobchodního dodavatele JOKVA Olomouc, který dodává kanalizační trubky, jež se v Kostelci začaly pokládat do země.

Zapojila se i firma s vazbami na Fibingra

Právě Faipon doporučil podle zdroje Práva městu ukončit spolupráci s původním stavebním dozorem a nahradit jej firmou Staving.

Tím ale nesrovnalosti zdaleka nekončí. V zadávací dokumentaci pro výběr poskytovatele úvěru na projekt kanalizace, jejíž kopii má Právo k dispozici, je jako kontakt na Faipon uvedena e-mailová adresa verejnezakazky@renards.cz. Poradenská společnost Renards také přijímala k některým tendrům v rámci výstavby kostelecké kanalizace nabídky uchazečů.

To se týkalo i zakázky na stavební dozor, kterou dostala společnost Staving.

Renards přitom ještě nedávno spoluvlastnil Dušan Fibingr, který byl náměstkem bývalého ředitele SFŽP Libora Michálka. Toho měl Fibingr spolu s poradcem bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martinem Knetigem podle Michálkova svědectví přemlouvat, aby vyvedl asi půl miliardy korun při úmyslně nadsazené zakázce na rekonstrukci pražské čistírny odpadních vod do černého fondu ODS.

Fibingr sice musel kvůli podezření z machinací při veřejných zakázkách a rozdělování dotačních prostředků z pozice náměstka odejít, do SFŽP se však letos v srpnu opět vrátil v roli poradce Radky Bučilové, která byla po odvolání Michálka Drobilem pověřena řízením fondu.

Dnes už Fibingr oficiálně v Renards nefiguruje, nicméně podle zdroje Práva má v této firmě stále velký vliv.

Výstavbu obecních kanalizací v Česku podle odborníků provázejí podezřelé záměny potrubí a dalšího materiálu stále častěji. SFŽP, který na tyto projekty uděluje mnohamiliónové dotace, prověřuje vedle Kostelce na Hané hned několik takovýchto případů.

Okolnostmi výstavby kanalizace v Kostelci se již začala zabývat policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám