Hlavní obsah

Správce železničních tratí se vyhoupl do téměř dvoumiliardového zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 1,8 miliardy korun. Před rokem byla ve ztrátě 390 miliónů korun. Oznámil to v úterý mluvčí společnosti Pavel Halla. Pozitivně se prý do hospodaření promítly úspory vyplývající z centrálního řízení a úsporná opatření.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Za celý letošní rok očekává správa zisk 1,1 miliardy korun proti loňské ztrátě 1,5 miliardy korun.

Podle Hally jsou aktuální hospodářské výsledky státní organizace nejpovzbudivější, jakých za poslední dobu dosáhla. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) za tři čtvrtletí dosáhl 5,5 miliardy proti 3,7 miliardy Kč v loňském roce.

SŽDC jako investor do výstavby a modernizace kolejí utratila letos přes 11 miliard korun, příští rok to má být o devět miliard korun více. Na údržbu vynaložila kolem sedmi miliard korun. Organizace šetří mimo jiné prodejem nepotřebného majetku. Za poslední čtyři roky se zbavila budov a pozemků v hodnotě miliardy korun.

Správa železniční dopravní cesty získává peníze jednak od provozovatelů železniční dopravy, na investiční i neinvestiční činnost jí ale z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) přispívá stát.

Správa železnic vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železniční síť. Působí také jako investor do výstavby tratí.

Reklama

Výběr článků

Načítám