Hlavní obsah

Příští rok vydá ministerstvo dluhopisy pro občany až za 40 miliard

– Praha
Právo, Jiří Vavroň

Příští rok vydá ministerstvo financí (MF) pro občany dvě emise spořících státních dluhopisů v celkové hodnotě až 40 miliard korun. Uvedl to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

„Letošní pilotní emise byla velmi úspěšná, o cenné papíry byl obrovský zájem, kupovali si je skutečně občané,“ řekl Kalousek s tím, že jen letos se jich v pilotní emisi prodalo bez problémů za dvacet miliard.

Příští rok by stát vydal dvě emise, a to na jaře a na podzim, vždy v objemu 10 až 20 miliard v každé vlně. Jednalo by se o dluhopisy jednoleté diskontované, pětileté s kupónem a pětileté reinvestiční.

Za jak velký úrok bude stát dluhopisy nabízet, bude záviset na aktuální situaci na finančním trhu po dohodě s bankovním regulátorem. Ministerstvo však rozhodně nebude chtít produkt, který by se výrazně vymykal a odlišoval od jiných produktů na finančním trhu.

Domácnosti budou financovat státní dluh

Podle Kalouska by se tak občané a domácnosti staly standardním zdrojem financování státního dluhu.

Ministerstvo financí si chce v příštím roce půjčit celkem 243,4 miliardy korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012, kterou MF zveřejnilo.

Anketa

Plánujete nákup státních dluhopisů?
Ano
6,2 %
Ne
89,7 %
Ještě nevím
4,1 %
Celkem hlasovalo 3913 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám