Hlavní obsah

Centrální banka velmi zváží půjčku MMF, prohlásil guvernér Singer

Praha

Česká národní banka (ČNB) bude poskytnutí části devizových rezerv na půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) pro zadlužené země Evropské unie velmi zvažovat. Uvedl to guvernér ČNB Miroslav Singer s tím, že důvodem je snaha udržet dostatečné rezervy pro případné změny ve struktuře fungování eurozóny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Celkově podle Singera dohody z bruselského summitu neřeší problémy eurozóny jako celku. Představitelé eurozóny se na summitu minulý týden dohodli, že poskytnou MMF půjčku 200 miliard eur. Peníze by fondu půjčily centrální banky eurozóny a dobrovolně i dalších zemí EU a fond by následně půjčil peníze ohroženým zemím v Evropské unii.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) přitom v neděli připustil, že vláda na půjčku přistoupí. ČR by tak měla poskytnout zhruba 90 miliard korun, což je asi desetina devizových rezerv ČNB.

Acylpirin na zlomenou nohu

Celkově je částka 200 miliard eur podle Singera relativně nízká. „Mně se zdá, že ta částka je trošku jako acylpyrin na zlomenou nohu. Nezaškodí, ale zároveň není schopna výrazněji pomoc,“ uvedl.

V Evropě se podle guvernéra zřejmě změní zahraničněobchodní toky a vůbec celá struktura zahraničního obchodu vyplývající z existence eurozóny. A právě to je podle Singera významný důvod, proč mít dostatečné devizové rezervy.

Reklama

Výběr článků

Načítám