Hlavní obsah

Moody’s si příští rok opět posvítí na ratingy zemí eurozóny

Brusel/Londýn

Agentura Moody’s přezkoumá v prvním čtvrtletí příštího roku rating zemí eurozóny. Opatření dohodnutá na summitu EU minulý týden v Bruselu totiž považuje za nedostatečná, jak uvedla agentura AFP.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

„Absence opatření ke stabilizaci dluhopisových trhů v krátkodobém horizontu znamenají, že eurozóna a celá Evropská unie zůstávají vystaveny případným budoucím šokům a je permanentně ohrožena i soudržnost eurozóny," varovala Moody’s.

Není to poprvé, kdy tato ratingová agentura varuje před zhoršováním situace v zemích platících evropskou jednotnou měnou. Již na konci listopadu Moody's upozornila, že riziko bankrotu některých členských států eurozóny povážlivě roste.

Problém při získávání peněz

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bude trhy a vlády příští rok čekat nesnadný úkol při získávání financí. Důvodem je nejistota ohledně dalšího vývoje eurozóny a globální ekonomiky, jak píše list Financial Times (FT).

Napětí na finančních trzích má nadále pokračovat a stabilitu mnoha vlád, které potřebují refinancovat dluh, ohrožuje nepředvídatelnost vývoje na trzích. V nejbližší budoucnosti tak bude pro množství členských zemí OECD velkým problémem získat velký objem peněz na soukromých trzích.

Ve zprávě FT, o které informuje agentura Reuters, se uvádí, že vlády OECD budou v letošním roce potřebovat půjčit 10,4 biliónu dolarů (přes 198 biliónů korun) a příští rok tato částka stoupne na 10,5 biliónu dolarů. Ve srovnání s rokem 2007 to je o jeden bilión dolarů více a proti roku 2005 je to téměř dvojnásobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám