Hlavní obsah

Stamiliónový kšeft s novými věžáky na Praze 3 je nejspíš kmotrovskou malou domů

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Obchod století. Právě to se dá říct o koupi pozemků v těsné blízkosti developerského projektu Central Park na Praze 3, které získala neznámá společnost se zakrytými vlastníky Ortenaria. Aby se parcely původně určené pro rekreaci proměnily ve zlatý důl, bylo nutné změnit územní plán metropole, a právě to se nedávno vedení třetího pražského obvodu podařilo v tichosti prosadit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na samém okraji parku Parukářka by tak v blízké budoucnosti mohly vyrůst nové patnáctipodlažní bytové domy. Přesně s takovým záměrem totiž vlastník pozemků prostřednictvím radnice Prahy 3 od roku 2009 žádal o změnu územního plánu z původně deklarovaných sportovišť a rekreační zóny pro místní obyvatele.

Pražský magistrát výstavbu nových výškových budov v blízkosti oblíbeného parku dlouho odmítal, letos v září ale podle zjištění Práva tlaku Prahy 3 ustoupil.

„Celá záležitost se řešila jako rozpor mezi městskou částí a zpracovatelem územního plánu na jednání u náměstka primátora se zástupci městské části. Ze závěrů tohoto jednání vyplývá, že požadavku městské části bude v návrhu územního plánu vyhověno,“ řekla k tomu Právu mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská.

Lukrativní pozemky za zlomek ceny

To je pro vlastníky pozemků klíčové rozhodnutí. Původně je v roce 2007 Praha 3 za symbolickou cenu převedla na developerskou společnost, která v sousedství stavěla obytný projekt Central Park a která se také zavázala, že na nich vybuduje sportoviště.

Jenže firma se dostala postupem času do problémů a slibovaná hřiště a rekreační zónu na rozdíl od obytných domů nikdy nevybudovala.

Podle dokumentů, které má Právo k dispozici, místo toho prodala pozemky o rozloze téměř tři hektary anonymní firmě Ortenaria za cenu 14,5 miliónu korun, tedy jen za zhruba 500 korun na metr čtvereční, což je minimálně dvacetkrát méně, než se v Praze platí za stavební parcely.

Se změněným územním plánem a tedy s možností na nich postavit patnáctipodlažní bytové domy, by tak pozemky měly hodnotu v řádu několik set miliónů korun.

Firma Ortenaria má vazby na vlivného zastupitele za ODS na Praze 3 i na pražském magistrátu Pavla Hurdu, který měl díky své funkci vliv jak na původní převod pozemků městské části na soukromou společnost, tak i na následné kladné posouzení žádosti jejich nových vlastníků o změnu územního plánu.

Krásenská v této souvislosti upozornila, že rozhodnutí o změně územního plánu není definitivní a že o něm bude ještě rozhodovat pražské zastupitelstvo. To už ale bude posuzovat o územním plánu jako celku, i když má pravomoc se zabývat zvlášť každou jeho částí. Kdy bude zastupitelstvo rozhodovat, zatím podle magistrátní mluvčí není jasné.

Vazby na vlivného muže z radnice

Ortenaria má své vlastníky skryté za anonymní akcie na majitele, nicméně vazby na šéfa oblastní ODS na Praze 3 Hurdu lze v obchodním rejstříku vysledovat. V představenstvu Ortenarie totiž sedí jeho dobrý známý, advokát Luboš Havel, se kterým Hurda figuruje v orgánech společností Poděbradská basketbalová a Tricholoma, kterou Hurda navíc i vlastní.

Vazby vlivného muže z radnice na firmu vlastnící pozemky kritizuje kromě opozice na Praze 3 např. i nevládní protikorupční organizace Transparency International.

„Formálně to možná u pana Hurdy střet zájmů není, ale fakticky zcela určitě ano,“ řekl k tomu Právu projektový vedoucí Transparency Stanislav Beránek. Připomněl, že společnost je anonymní a ve skutečnosti tak může patřit přímo Hurdovi.

Hurda se do povědomí veřejnosti dostal jako majitel žižkovského Paláce Akropolis, tedy jedné z nejznámějších pražských klubových scén, na kterou čerpá štědré dotace od města. Kromě toho vlastní přímo nebo prostřednictvím svých firem několik lukrativních nemovitostí, např. čtyři bytové domy v Českém Krumlově, luxusní byt ve zmíněném projektu Central Park v Praze nebo další bytový dům na pražském Žižkově.

V současné době se o Hurdovi v zákulisí mluví jako o žhavém kandidátovi na některou z funkcí v zastupitelských výborech, které se na pražském magistrátu uvolnily po nedávném rozpadu velké koalice ODS s ČSSD. Hurda se totiž přidal na stranu pražského primátora Bohuslava Svobody a svým hlasem ho při nedávném převratu na magistrátu podržel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám