Hlavní obsah

Radioaktivní voda unikla z jaderné elektrárny Genkai

Novinky, pit
Tokio

Z jednoho z reaktorů japonské jaderné elektrárny Genkai nacházející se na jihozápadě země unikla v pátek voda obsahující radioaktivní materiál. S odkazem na tamní zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Zhruba 1,8 tuny radioaktivní vody se nicméně nedostala do venkovního prostoru a podařilo se ji zastavit ve vnitřních částech jaderné elektrárny. Podle provozovatele elektrárny, společnosti Kyushu Electric Power Co., tak nedošlo k ohrožení životního prostředí.

Problém se vyskytl u reaktoru číslo tři, který byl uzavřen od prosince loňského roku z důvodu údržby. „Příčina úniku není známa, probíhá vyšetřování,“ uvedl Tetsuya Saito z japonské jaderné agentury.

V pátek společnost Kyushu vydala prohlášení, že detekovala na základě alarmu zvýšenou teplotu u ústí jednoho z čerpadel. O nějaké netěsnosti se však nehovořilo.

Japonská veřejnost je značně citlivá ohledně jaderných problémů, neboť má stále v živé paměti březnovou katastrofu jaderné elektrárny Fukušima, poničenou podmořským zemětřesením a následnou masivní přívalovou vlnou tsunami. Stabilizační práce ve spojitosti s fukušimskou elektrárnou navíc nejsou zdaleka u konce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám