Hlavní obsah

Masové kuličky z Ikea obsahovaly sójovou bílkovinu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Během namátkové kontroly objevili inspektoři Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj nikde neuváděnou sójovou bílkovinu v mražených masových kuličkách dodávaných do obchodního domu Ikea. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Sója. Ilustrační foto

Článek

„Sojová bílkovina je alergen, a ten musí být označen na obale, čili jde o nebezpečí pro alergiky na sójovou bílkovinu,“ sdělil Duben s tím, že do Česka bylo převezeno 360 kg tohoto zboží.

Jde o výrobek Köttbullar, Ikea food – kuličky z hovězího a vepřového masa, hluboce zmrazený masný výrobek. Balení je 1000 g, datum spotřeby do 10. října 2012 a šarže 121010. Výrobcem je Gunnar Dafgarb AB, Kallby, Švédsko.

V odebraném vzorku, který vyšetřili ve Státním veterinárním ústavu Olomouc, byl prokázán obsah sójové bílkoviny 0,63 procenta. „O této skutečnosti jsme informovali i ostatní členské státy systémem rychlého varování RASFF,“ připomněl Duben.

Při obdržení výsledku vyšetření již bylo veškeré zboží této šarže prodáno konečným spotřebitelům, takže varování se týká prakticky pouze těch zákazníků, kteří jsou na sójovou bílkovinu alergičtí. „Ti by měli, pokud si masové kuličky zakoupili, tento výrobek vrátit zpět prodejci,“ doporučuje Duben s tím, že bylo zahájeno řízení o uložení pokuty a další zásilky budou podrobeny zesílené kontrole.

Reklama

Výběr článků

Načítám