Hlavní obsah

Čínská ekonomika ztrácí dech, průmysl rostl „jen“ o 12 procent

– Peking

Míra inflace v Číně v listopadu zpomalila na 4,2 procenta z 5,5 procenta a průmyslová výroba vzrostla o 12,4 procenta, nejpomaleji od srpna 2009. Nejnovější údaje statistického úřadu ukazují, že čínská ekonomika ztrácí dech a nižší inflace dává centrální bance více prostoru pro zmírnění měnové politiky. Uvedla to agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Původní zástavba v Pekingu rychle ustupuje novým vysokopodlažním domům.

Článek

Inflace se v listopadu dostala na nejnižší hodnotu od loňského září a pod hranicí pěti procent se ocitla poprvé od února. Ke zmírnění inflace přispělo hlavně zpomalení růstu cen potravin, které mají v indexu velký vliv.

Inflace se letos v červenci dostala na 6,5 procenta, nejvýše za tři roky. Od té doby však výrazně klesá, což umožňuje Pekingu zaměřit se na podporu ekonomického růstu. Cílem vlády pro letošní rok je snížení inflace na čtyři procenta.

Ekonomický růst Číny již tři čtvrtletí za sebou zpomalil a ekonomové očekávají, že v příštím roce bude růst poprvé do roku 2001 nižší než devět procent. Druhou největší ekonomiku světa ohrožuje hlavně dluhová krize v eurozóně a slabší poptávka z USA. Pomalejší růst zvyšuje riziko ztráty pracovních míst a nepokojů v zemi, připomněly agentury AP a Reuters.

Pro srovnání, podle pátečních údajů Českého statistického úřadu vzrostla tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně o 1,2 procenta, mezičtvrtletně pak poklesla o 0,1 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám