Hlavní obsah

Německé banky neobstály v zátěžovém testu

Německé banky jsou mnohem slabší, než se čekalo. Ukázal to poslední zátěžový test, napsal ve čtvrtek list Financial Times. Chybí jim kapitál ve výši 13,1 miliardy eur, uvedl Evropský úřad pro banky. Je to trojnásobně větší absence kapitálu, než jakou měly při posledním testu v říjnu.

Článek

Německým bankám nyní chybí 13,1 miliardy eur, zatímco v říjnu se jim podle testu nedostávalo jen 5,2 miliardy. Německá asociace k výsledku testu uvedla, že úřad ztratil věrohodnost.

Špatná je údajně zejména situace frankfurtské Commerzbank, u níž se spekuluje, že ji země v příštím roce znárodní. [celá zpráva] Na to, aby vyhověla standardům, jí chybí 3,5 miliardy eur, přitom o šest týdnů dříve se jí nedostávalo jen 2,9 miliardy. Kvůli obavám, že banka v testu neobstála, poklesly na závěr obchodování na burze její akcie o 11 procent.

Deutsche Bank se nedostává 3,2 miliardy eur.

Francie a Portugalsko jsou na tom nyní lépe

Zlepšila se naopak situace francouzských bank, kterým chybí jen 7,3 miliardy, což je o půldruhé miliardy méně než před šesti týdny. Zlepšila se o miliardu i situace portugalských finančních ústavů, jimž se nedostává sedm miliard. Naopak situace Belgie je kvůli hroutící se bance Dexia horší, deficit vzrostl o dvě miliardy na 3,6 miliardy.

Nejvíce financí se nedostává španělskému ústavu Santander – 15 miliard a to i přesto, že se banka snaží svou situaci konsolidovat při operacích v Latinské Americe a prodejem dluhopisů.

Výsledky testu zastínily skutečnost, že Evropská centrální banka schválila tříleté úvěry pro banky v eurozóně. Ty jim mají usnadnit přístup k likviditě.

Úřad chce, aby banky v příštím roce navýšily svůj kapitál o devět procent, což by je činilo stabilnější. Otázka ale je, zda to zvládnou. Dvě už oznámily, že to udělají, rakouská Raiffeisen a italská Unicredit, která nedávno utrpěla značnou ztrátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám