Hlavní obsah

ČEZ zaplatí obchvaty obcí kolem Temelína, dá na to 1,6 miliardy

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obce kolem Temelína se konečně dočkají obchvatů a tím i výrazného snížení dopravní zátěže. Vyplývá to z dohody mezi Jihočeským krajem a ČEZ. V souvislosti s chystanou dostavbou Jaderné elektrárny Temelín vloží energetická společnost do investic na silnicích II. a III. třídy 1,6 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Jak Právu potvrdil jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), celkem půjde o 11 obchvatů a další úpravy komunikací. Obchvaty od jednoho do pěti kilometrů povedou kolem obcí Žimutice, Bečice, Bzí, Dolní Bukovsko, Temelín, Tálín, Paseky, Albrechtice nad Vltavou, Slapy, Malšice a Bechyňská Smoleč.

Zmíněné obce se nacházejí u dvou hlavních tras, jež budou sloužit k dopravě materiálu na stavbu dvou nových elektrárenských bloků. Počítá se i s úpravou a rozšířením silnic v úsecích Albrechtice – Všeteč, Všeteč – Temelín nebo Dolní Bukovsko – Bošilec.

„Základem je dobrá rámcová smlouva, kterou jsme s ČEZem uzavřeli už v dubnu 2009. Právě ta garantuje investice do dopravní infrastruktury v okolních obcích ve zmíněné výši. Následně jsme už pak mohli vytipovat jak obce, tak jednotlivé komunikace,“ zdůraznil Zimola.

Připomněl, že pro kraj i města bude přínosem i chystaná výstavba ubytovacích zařízení, která se po dostavbě Temelína přebudují na potřebná sociální zařízení především pro seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám