Hlavní obsah

Na mýtném se vybralo už přes 31 miliard

– Praha
Novinky, pit

Za 59 měsíců trvání elektronického mýtného vybral český stát od kamiónů celkem 31,4 miliardy korun. Uvedla to Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Finanční prostředky z mýtného putují na opravu a výstavbu dálniční a silniční sítě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za letošní listopad se podle Vápeníkové vybralo přes 713 miliónů korun, což je čtvrtý nejlepší výsledek v letošním roce i za celou pětiletou historii vybírání mýta v tuzemsku. Oproti listopadu 2010 se jedná o zvýšení o 14,4 procenta.

Nejlepším měsícem zůstává letošní březen se 725 milióny, následovaný zářím se 716 milióny korun. Za celý letošní rok by se mělo na mýtném vybrat zhruba 8,2 miliardy korun.

Je však nutno připomenout, že veškeré příjmy jsou v hrubých částkách, jelikož stát vyplácí část peněz společnosti Kapsch za provozování mýtného systému. Loni byla společnosti splacena poslední splátka za jeho budování.

Meziročně se letos vybere víc

Meziroční rozdíly se s koncem roku zmenšují. Zatímco ještě na jaře rostl výběr mýta oproti roku 2010 až o čtvrtinu, na podzim už je to „jen“ kolem 15 procent. Měsíčně hodnoty mýta překračují 700 miliónů, denní hodnoty stále dosahují 30 miliónů korun. Koncem října byl také překonán celoroční výběr mýta za rok 2010, když došlo k překročení částky 6,57 miliardy korun.

Mýtná povinnost se již dva roky vztahuje na všechna nákladní vozidla, jejichž hmotnost přesahuje 3,5 tuny. Kategorie menších vozidel do 12 tun se přitom na vybraném mýtném podílí 11 procenty, na těžší kamiony zůstává podíl 89 procent. V mýtném systému je aktuálně zaregistrováno takřka 588 000 vozidel. Autobusy mají od září vlastní kategorii s nižšími mýtnými sazbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám