Hlavní obsah

Lidí bez práce přibylo, volná místa nejsou

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti za listopad stoupla na osm procent z říjnových 7,9 procenta. Úřady práce evidovaly 476 404 uchazečů, což bylo o 5786 více než v říjnu. Počet volných pracovních míst proti minulému měsíci klesl o 1900 na 36 832. Informovalo o tom ve čtvrtek ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ekonomika stále nezvládá vytvářet volná pracovní místa, jejichž počet se pohybuje dlouhodobě pod 40 000 a listopad není výjimkou,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. To dokládá i analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, podle nějž nízký počet volných pracovních míst zůstává i nadále jedním z klíčových problémů domácí ekonomiky.

Foto: ČTK

V krizových letech 2008 a 2009 se počet volných pracovních míst v listopadu nikdy nepřehoupl přes 33 000. Naproti tomu před dopadem krize v listopadu 2008 bylo volných míst v ekonomice přes 111 000.

Nárůst počtu nezaměstnaných jde v listopadu především na vrub konci sezónním pracím. Dalším důvodem může být určité zeštíhlování státního sektoru, ale především se jedná o postup firem v personální oblasti. „Stavebnictví v současnosti prochází krizí, bytová výstavba klesá na dno a poptávka po pomocných profesích je minimální. Ani průmyslu se příliš nedaří,“ vysvětluje analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Foto: ČTK

Přípravme se na horší časy

„Firmy se připravují na horší časy, které přijdou v dalších měsících. Jednou z možností jak se připravit, je být efektivní,“ doplnil Volf s tím, že firmu, která bude dělat tyto kroky až s příchodem většího poklesu ekonomiky, to bude mnohem více bolet. Podle Nováka se snížení objemu průmyslové výroby následně odrazí i na rostoucím počtu nezaměstnaných.

Foto: ČTK

„V následujících měsících proto počítám s růstem míry nezaměstnanosti nad hranici devíti procent a její kulminací v průběhu příštího roku,“ dodal Novák s tím, že další vývoj počtu nezaměstnaných bude záviset především na hospodářské situaci v EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám