Hlavní obsah

Zaměstnanci ArcelorMittal v Ostravě protestovali proti propouštění

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Přes tisíc lidí se ve středu odpoledne sešlo na protestním mítinku před hlavní branou ostravské huti ArcelorMittal. Zapojili se tak do celoevropského protestu zaměstnanců závodů této nadnárodní korporace, jimž se nelíbí omezování investic a snižování zaměstnanosti v evropských jednotkách skupiny. Protest trval asi půl hodiny.

Zaměstnanci protestovali proti propouštění v Arcelor MittalVideo: Anna Bortlíčková, Právo

 
Článek

„Protestní akce se konají ve firmách ArcelorMittal v celé Evropě. Jako zaměstnanci cítíme, že naši akcionáři do hutních firem v Evropě do modernizace technologií neinvestují, co by bylo potřeba. Na druhé straně se ruší spousta pracovních míst,“ řekl Právu předseda Rady odborů ArcelorMittal Ostrava Vítězslav Prak. Další z odborových předáků, Leopold Laskovský poukázal, že od roku 2006 korporace v Evropě zrušila přes 30 000 pracovních míst.

Prak rovněž připomněl, že vedení nedávno odborům oznámilo, že již dříve schválené projekty, mezi nimi i výstavba nové ocelárny v Ostravě, se budou znovu přehodnocovat. Jak dále uvedl, v Ostravě sice letos byla investována miliarda korun, šlo o však o investici do ekologie, nikoli do modernizace technologie.

Podle vedení ostravské firmy současná situace, ale i celosvětová finanční krize v roce 2009 způsobily propad poptávky po autech a ve stavebnictví, tedy u hlavních odběratelů oceli. „Naše produkty v Ostravě jsou spojeny primárně se stavebnictvím. Téměř denně slýcháme z různých států EU, včetně našeho regionu, že vlády činí různá úsporná opatření a odkládají důležité projekty i investice do infrastruktury,“ uvedl v minulých dnech generální ředitel ostravské společnosti Tapas Rajderkar.

Chystá se propouštění

Podle něj se ArcelorMittal Ostrava i přes složitou ekonomickou situaci rozhodl pokračovat v investičních projektech. „Ale kvůli nejistotě na trzích nyní procházíme všechny investice. V Ostravě musíme nejprve investovat do ekologie a až teprve pak do projektů, které by snížily náklady,“ doplnil.

Zaměstnanost ocelářský gigant zredukuje také v Ostravě. Minulý týden vedení ostravské společnosti oznámilo, že z firmy by mělo odejít 600 lidí, což je desetina zaměstnanců. Vedení zatím nechce rozdávat výpovědi, ale nabídlo lidem, kteří firmu dobrovolně opustí, odstupné ve výši 11 až 24 platů v závislosti na počtu odpracovaných let v podniku. [celá zpráva]

„Odnesou to ti, kteří ve firmě zůstanou a budou muset pracovat i za lidi, kteří odejdou,“ poukázal Prak.

Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová Právu řekla, že mítink v Ostravě je součástí protestu zaměstnanců evropských jednotek ArcelorMittal a není zaměřen proti ostravskému vedení. „Je zaměřen na podporu zachování hutnictví a ocelářství v Evropě, a tedy i v České republice a Ostravě, a to je zájem i ostravského vedení společnosti. V tomto jsou tedy vedení a odbory ve shodě,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám