Hlavní obsah

Obří Ruslan provedl zátěžovou zkoušku modernizovaného letiště v Pardubicích

Právo, ren
Pardubice

Obří nákladní letadlo AN-124 Ruslan společnosti Antonov DB se ve středu ráno dotklo při přistání podvozkem o nosností 120 tun modernizované ranveje letiště v Pardubicích. To v současné době prochází rozsáhlou modernizací a první část této stavby tak prošla zátěžovou zkouškou.

Ruslan na letišti v PardubicíchVideo: René Chvalina, Právo

 
Článek

Po přistání obří stroj roloval po nově otevřené spojovací dráze C na západní stojánku. To mu umožnila právě nově rozšířená dráha.

Foto: René Chvalina, Právo

Ruslan jde na přistání.

Modernizace letiště začala v květnu letošního roku a na jejím konci má být kvalitní technické zázemí a servisní služby. Součástí je také rekonstrukce stávajících ploch s cílem zvýšit bezpečnost leteckého provozu.

Foto: René Chvalina, Právo

Ruslan na pardubickém letišti

„Pardubické letiště je v současné době využíváno jak civilní, tak vojenskou technikou. Přistání Ruslanu nám potvrzuje, že projekt má smysl a že pardubické letiště zvládne přijímat i takto velké letouny,“ komentoval přistání Jiří Skalický, předseda představenstva společnosti EBA, která je provozovatelem civilního letiště.

Foto: René Chvalina, Právo

Ruský obr v plné kráse

Letoun AN-124 Ruslan je jedno z největších sériově vyráběných nákladních letadel. Nákladní prostor má délku 36,5 metru a objem převyšuje 1000 metrů krychlových. Prototyp letounu vzlétl už v roce 1982, sériově je vyráběn od roku 1986.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám