Hlavní obsah

V těžbě břidlicového plynu trumfneme Spojené státy, holedbá se Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Čína má nakročeno k revoluci břidlicového plynu a těžba z těchto zdrojů by měla překonat i prudce rostoucí produkci ve Spojených státech. Na Světovém kongresu o ropě a plynu v Kataru to uvedl předseda správní rady čínské státní energetické společnosti Sinopec Fu Čcheng-jü.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pondělí čínští činitelé v katarské metropoli Dauhá oznámili, že britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell nalezl v Číně slibné ložisko břidlicového plynu.

Šéf Sinopec uvedl, že do pěti až deseti let čínská produkce břidlicového plynu překročí objem americké těžby. Dodal, že Čína se chce poučit z amerických zkušeností a vyhnout se některým problémům kolem zásob vody spojeným s technikami hydraulického štěpení a horizontálního vrtání, jimiž se plyn z hornin dobývá.

USA v posledních několika letech zažily „břidlicovou revoluci“, která zásadně proměnila místní trh plynu a začíná mít dopady i na světový trh. Spojené státy ještě nedávno plyn dovážely, nyní však dospěly do situace, kdy američtí těžaři plánují vyvážet stlačený plyn do Asie a začínají pomýšlet na jeho využití v dalších oborech vedle tradičního využití jako zdroje k výrobě elektrické energie a tepla.

Dubnová zpráva amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) uvádí, že zásoby technicky těžitelného plynu z břidlic v Číně dosahují asi 36 biliónů krychlových metrů, a jsou tak zdaleka největší na světě. Zásoby USA činí asi 24 biliónů kubíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám