Hlavní obsah

S eurem nám dejte pokoj, ozývá se ze Švédska

Novinky, pit
Stockholm

Téměř devět z deseti Švédů si přeje, aby jejich země zůstat mimo eurozónu a zachovala si svou měnu – švédskou korunu. Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění institutu Skop v souvislosti s potížemi, v nichž se nachází jednotná evropská měna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkem 87,6 procenta z 1000 dotázaných Švédů uvedlo, že preferují korunu, zatímco 9,7 procenta se vyslovilo pro přijmutí eura a 2,7 procenta k této věci nezastávalo vyhraněný názor.

„Důvěra Švédů v euro nebyla nikdy tak nízká, jak ukázal listopadový průzkum,“ uvádí se ve zprávě institutu. Podle analytika Oerjena Hultaakera je patrný za poslední dva roky sestupný trend, pokud jde o podporu jednotné evropské měny. Je otázka, zda se euro nestalo naprosto nereálným politickým projektem už navždy, domnívá se analytik.

„Muselo by se stát něco opravdu dramatického, aby Švédové řekli euru ano,“ je přesvědčen Hultaaker s tím, že ani tohle však nebude stačit k tomu, aby se euro stalo znovu stabilní měnou.

Přibližně devítimiliónové Švédsko je členem Evropské unie od roku 1995. V roce 2003 však v referendu jeho obyvatelé vstup do eurozóny odmítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám