Hlavní obsah

Tvrdá rána euru: Snížení ratingu hrozí už i Německu a s ním celé eurozóně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala 15 zemí eurozóny, že by jim kvůli dluhové krizi mohla snížit rating. Německu, Rakousku, Belgii, Finsku, Nizozemsku a Lucembursku hrozí v rámci bezprecedentního hromadného snížení ratingových známek degradace o jeden stupeň, ostatním zemím, včetně Francie, dokonce o dva. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Varování se netýká Řecka, jehož rating už je ve spekulativním pásmu, ani Kypru, jehož rating agentura začala prověřovat už dříve.

S přeřadila ratingy zemí eurozóny do režimu pozorování s negativním výhledem, a to kvůli systémovému tlaku, jemuž eurozóna čelí v souvislosti s dluhovou krizí. Tento tlak vytváří několik vzájemně provázaných faktorů.

Jednak trhy požadují vyšší rizikovou prémii u státních dluhopisů, než by odpovídalo ratingu zemí; dále mezi evropskými politiky panují rozpory ohledně řešení krize, a v neposlední řadě narůstá riziko hospodářské recese v eurozóně jako celku.

Pravděpodobnost, že celou eurozónu příští rok zasáhne hospodářský propad, je podle S kolem 40 procent.

Akcie zamířily dolů

Na chystaný krok ratingové agentury jako první upozornil ekonomický list Financial Times (FT). S známky sníží v případě, že revize úvěrových ratingů její experty nepřesvědčí, že si evropské země stále zaslouží hodnocení na současném stupni. Pokud by S ratingové známky opravdu snížila, patrně by to bylo do tří měsíců.

Mezi zeměmi, kterým hrozí snížení úvěrového ratingu, je i Slovensko, neboť také to je členem eurozóny. Země má nyní u S hlavní rating na stupni A plus.

Finanční trhy byly částečně připraveny na případné snížení ratingu Francie, přestože i to by patrně způsobilo problémy. Málokdo ale čekal, že o nejvyšší rating AAA by mohlo přijít také Německo.

Financial Times zprávu umístil na web až po skončení obchodování na evropských trzích. Evropské akcie už na ni proto nestačily reagovat. Akcie ve Spojených státech na základě zprávy na webu FT zamířily okamžitě dolů. Oslabilo také euro.

Režim pozorování s negativním výhledem znamená, že agentura zahájí proces revize ratingových známek. Zda je nutné ratingy snížit, to by měla agentura oznámit nejpozději do tří měsíců. Agentura podle FT vládám zmíněných šesti zemí oznámila, že revizi zahájí "co nejdříve" po klíčovém summitu lídrů eurozóny, který bude na konci tohoto týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám