Hlavní obsah

Britská banka tlačila seniory k investicím, jejichž zhodnocení se nemohli dožít

Londýn

Britský bankovní gigant HSBC dostal rekordní pokutu 10,5 miliónu liber (308 miliónů korun) za to, že přesvědčoval tisíce seniorů, aby mu svěřili své úspory a investovali je do obligací, u nichž bylo nepravděpodobné, že se jejich zhodnocení dožijí. Produkt nabízela pobočka NHFA v letech 2005 až 2010, informoval list Daily Mail.

Článek

Bance hrozí, že bude muset v rámci všech kompenzací zaplatit dohromady až 40 miliónů liber (1,2 miliardy korun).

Britský úřad pro dohled nad finančními službami (FSA) konstatoval, že banka “nepatřičně” poradila 2485 klientům, aby investovali své životní úspory do “nevhodných” investičních produktů.

NHFA prodávala obětem obligace, jejichž výnosy měly seniorům zajistit hrazení zdravotní a ošetřovatelské péče. Tyto cenné papíry ovšem potřebovaly ke svému zhodnocení minimálně pět let, což důchodcům nikdo neřekl. V řadě případů měli investoři prognózu zbývající délky života kratší. Z toho důvodu se řada držitelů těchto obligací rozhodla nechat se předčasně vyplatit, což banku připravilo o prostředky.

Banka se při lákání investorů zaměřila na staré lidi, průměrný věk investorů byl 83 let a byli většinou v dlouhodobé starobní péči. Klienti se také velmi často spoléhali na to, že výnosy z jejich investice jim uhradí náklady na péči.

Podle odhadů FSA bude muset banka svým zákazníkům vyplatit kompenzace celkem ve výši 29,5 miliónu liber, tedy asi 840 miliónů korun.

Banka vybrala 285 miliónů liber

HSBC se za chování dceřiné banky NHFA omluvila a už v červenci pozastavila její činnost. “Plně přiznáváme, že NHFA nedala svým klientům vhodná finanční doporučení. Nemělo se to stát a já jsem hluboce zarmoucen, že se to stalo,” komentoval případ výkonný ředitel HSBC Brian Robertson.

Nezávislý audit, který hodnotil vhodnost finančních doporučení NHFA, dospěl k závěru, že 87 procent zákazníků se zapojilo do investic, které pro ně neměly vůbec žádný smysl. Banka od nich vybrala 285 miliónů liber, tedy zhruba 8,4 miliardy korun.

Podle FSA bylo chování banky zavrženíhodné z toho důvodu, že zákazníky byli většinou staří, zranitelní lidé, kteří se nechali přesvědčit a do obligací investovali celé své životní úspory. Průměrně každý zaplatit 115 tisíc liber, v přepočtu zhruba 3,4 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám