Hlavní obsah

Maďarsko se eura nezříká, ale přistoupení plánuje až po roce 2020

Budapešť

Maďarsko bude moci přijmout euro až po roce 2020 a to jen v případě, že si eurozóna vyřeší své problémy. Uvedl to maďarský ministr hospodářství György Matolcsy. Budapešť si chce vzhledem k nynější dluhové krizi eurozóny počkat, až se měnová unie dá do pořádku a změní se ve fiskální unii. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Budeme v eurozóně pravděpodobně až po roce 2020,“ řekl Matolcsy na ekonomické konferenci. „Jako členská země Evropské unie bychom našim přátelům rádi řekli: směřujte co nejrychleji k fiskální unii a poté, jednoho dne, můžeme mít euro i my,“ dodal ministr.

Matolcsy ještě v létě říkal, že země bude moci vstoupit do eurozóny v letech 2018 až 2020. Uvedl tehdy, že maďarská ekonomika musí být dostatečně silná, aby ji jednotná měna nepoškodila.

Maďarsko nyní nesplňuje žádné kritérium pro případné přijetí jednotné evropské měny. Má však ze zemí střední Evropy nejblíže ke snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta výkonu ekonomiky.

Pro vstup do eurozóny nemají stanoven časový limit ani Polsko a Česká republika. Polský premiér Donald Tusk minulý týden řekl, že Polsko splní ekonomická kritéria do konce roku 2015, ale do eurozóny vstoupí až poté, co se měnová unie uzdraví z dluhové krize a zavede náležitá fiskální pravidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám