Hlavní obsah

Pražské letiště má samoobslužnou bránu pro kontrolu cestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Všem cestujícím Evropské unie, kteří vlastní biometrické pasy, má na pražském ruzyňském letišti usnadnit přílet do České republiky nová samoobslužná brána. Cestující díky ní mohou projít pasovou kontrolou bez toho, aby je musel zkontrolovat policista. Zařízení je první svého druhu ve střední a východní Evropě.

Článek

„Tento systém umožňuje během deseti až dvanácti sekund odbavit osobu," uvedl ředitel cizinecké policie Milan Majer. Když cestujícího kontroluje policista, trvá to totiž prý zhruba půl minuty. Přístroj stál kolem 2,5 miliónu korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Odbavovací brána na ruzyňském letišti

Lidé mající cestovní doklad vydaný jednou ze zemí Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska budou moci po příletu na první terminál pražského letiště zamířit k takzvané e-gate. Vloží do ní pas a brána do několika sekund doklad načte. Pokud je pas v pořádku, dostane se cestující do prostoru, kde ho sejme kamera a zařízení porovná jeho podobu s fotografií. Poté ho propustí či nepropustí dál.

Systém není plně automatizovaný, stále ho kontroluje policista. Zobrazují se mu veškeré údaje, a v případě problému tak může zasáhnout. Výrazné ušetření práce by cizinecké policii mělo přinést až zavedení více samoobslužných bran, protože je stále bude moci kontrolovat pouze jeden člověk. E-gate bude sloužit lidem starším 18 let, nezletilí budou muset i nadále procházet fyzickými kontrolami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám