Hlavní obsah

Aktivisté z Greenpeace pronikli do francouzské jaderné elektrárny

– Paříž
Novinky, pit

Několika aktivistům z ekologické organizace Greenpeace se v pondělí podařilo proniknout do francouzské jaderné elektrárny Nogent-sur-Seine, nacházející se zhruba 100 kilometrů jihovýchodně od Paříže. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský ministr průmyslu a energetiky Eric Besson

Článek

Důvodem bylo upozornit na nebezpečí jaderné energie. Do elektrárny se dostalo celkem osm aktivistů, kteří na budově jednoho z reaktorů rozvinuli transparent s nápisem „Bezpečná jaderná energie neexistuje“, jak uvedl mluvčí Greenpeace Axel Renaudin. Podle policejního zdroje byli již někteří aktivisté dopadeni.

„Cílem akce bylo poukázat na zranitelnost francouzských jaderných zařízení i na celkem snadný přístup k reaktoru,“ sdělila Sophia Majnoniová, expertka Greenpeace na jadernou energetiku.

Žádné poučení

V zemi galského kohouta je v současné době v činnosti 58 jaderných reaktorů. Jejich bezpečnost, kterou vláda po březnové havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima nařídila prověřit, však podle Majnoniové představuje „komunikační cvičení, které nebere v úvahu již dříve zjištěná rizika". Z havárie Fukušimy se podle ní nikdo nepoučil.

Francouzský ministr průmyslu a energetiky Eric Besson vyjádřil znepokojení nad tím, že se aktivistům podařilo do elektrárny proniknout. „Musí být přijata taková opatření, aby se v budoucnu už takovéto incidenty neopakovaly,“ nechal se ministr slyšet v rádiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám