Hlavní obsah

Francouzi zainvestují do polské elektrárny 1,8 miliardy eur

Paříž

Francouzský elektrárenský podnik EDF vybuduje v polském městě Rybnik na místě čtyř nejstarších bloků místní uhelné elektrárny jeden nový blok s vyšší energetickou účinností. Předpokládaná investice bude činit 1,8 miliardy eur (asi 45,3 miliardy korun), jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výstavba nového zařízení by měla trvat šest let. Elektrárenský blok dodá francouzská společnost Alstom a vedle uhlí bude moci používat biomasu. Emise oxidu uhličitého z nového bloku mají být o 30 procent nižší než z nahrazených bloků.

„Toto investiční rozhodnutí je v souladu s naší ambicí posílit si pozice ve střední Evropě a mít zde do roku 2020 instalovaný výkon 200 gigawattů,“ uvedla EDF.

Společnost, která ve Francii provozuje hlavně jaderné elektrárny, se snaží diverzifikovat činnost a buduje zejména elektrárny na uhlí a plyn. Expanduje také silně v zahraničí, aby snížila svou závislost na domácím trhu, kde ceny elektřiny pro konečné dodavatele určuje vláda.

EDF působí v Polsku od roku 1997 a je první zahraniční společností, která do polského energetického sektoru investovala. Na polském trhu elektrické energie má podíl deset procent a ve výrobě tepla má 20 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám