Hlavní obsah

Průměrná mzda se přehoupla přes 24 000 korun

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku v letošním třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 562 korun na 24 089 korun, byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,6 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Velmi pomalý růst mezd provází celý letošní rok a v příštím roce situace ve mzdách rozhodně pro zaměstnance nebude příznivější,“ uvedl ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank. Pomalý růst mezd je podle něj jednou z hlavních příčin klesající spotřeby domácností.

Výše průměrné mzdy je jedna věc, druhá pak je, kdo na ní vůbec dosáhne. Podle analytických odhadů dvě třetiny lidí pobírají mzdu nižší než průměr.

V podnikatelské sféře průměrná mzda ve třetím čtvrtletí stoupla na 24 112 korun. V nepodnikatelské sféře, kam spadají především státní zaměstnanci, pak dosahovala průměrných 23 986 korun. „Růst reálných mezd se však týká jen podnikatelské sféry, kde průměrná mzda vzrostla reálně o 0,9 procenta. Naopak v nepodnikatelské sféře mzda reálně poklesla o 0,7 procenta,“ připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Od začátku tohoto roku také platí, že průměrná mzda v podnikatelském sektoru je vyšší než v sektoru nepodnikatelském.

Mzdy porostou hlemýždím tempem, pokud vůbec

Obecně lze růst mezd charakterizovat jako velmi umírněný, přičemž většina firem se k jejich zvyšování staví rezervovaně. Firmy dlouhodobě trápí slabá domácí poptávka a prohlubující se dluhová krize v eurozóně.

Je tak evidentní, že nechtějí zbytečně riskovat a zvyšovat si náklady. „Dá se předpokládat, že v příštím roce bude růst mezd reálně stagnovat, nebo bude dokonce záporný,“ nastínil výhled Novák s tím, že to pocítí především státní zaměstnanci.

To se týká například pracovníků bezpečnostních složek, kde se předpokládá zmražení jejich platů až do roku 2014.

Anketa

Dosahuje vaše mzda průměrné výše?
Ano
17,7 %
Ne
82,3 %
Celkem hlasovalo 11827 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám