Hlavní obsah

Čechů jezdí do Drážďan nakupovat tolik, že dráhy musely vypravit zvláštní vlaky

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Za zbožím, které v Čechách není k sehnání, a především kvůli výhodné ceně zamířili o druhém adventním víkendu obyvatelé Liberecka vlakem na vánoční trhy v Drážďanech. Kvůli stále vyšší oblibě adventních trhů ve sto kilometrů vzdáleném německém městě proto České dráhy na trase Liberec–Drážďany posílily víkendové spoje.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Cestující míří do Drážďan za nákupy a vánoční atmosférou

Článek

„Na základě zkušeností z loňska, kdy v některých případech docházelo k přeplnění vlaků do Drážďan a zpět, jsme se rozhodli posílit některé vlakové spoje,“ vysvětil radní pro dopravu Libereckého kraje Martin Sepp (ČSSD).

Moderní rychlík z libereckého prvního nástupiště, který má pomoci zvýšenému zájmu cestujících, vyrazil ve směru Hrádek nad Nisou, Žitava, Drážďany už v sobotu v půl osmé ráno.

„Zájem byl veliký, ráno jela stovka lidí. Jezdí především rodiny s dětmi,“ vyčetla sympatická zaměstnankyně Českých drah z počítačového programu na objednávání jízdenek do zahraničí.

Pro jednotlivce stojí zpáteční jízdenka 220 korun, dva dospělí se dvěma dětmi mají slevu a zaplatí dohromady jen 300 korun. Proti stovce cestujících ranním posilovým vlakem čeká na pravidelný spoj do Drážďan v osm minut po půl deváté už asi jen poloviční skupina lidí.

Za zbožím i za atmosférou

„Jedu tam hlavně pro dřevěnou farmu. Děti si o ni napsaly Ježíškovi a já ji tady nikde nemohu sehnat. Ještě jim koupím nějaké sladkosti k Mikuláši,“ prozrazuje účel cesty asi třicetiletá Liberečanka, která na drážďanské trhy jede poprvé.

„Projdeme trh i obchoďáky a uvidíme. Asi koupíme nějaké oblečení a sladkosti. To se vyplatí, i když je euro teď dražší,“ říká opodál stojící čtyřicetiletý muž, který prý už část vánočních dárků s manželkou nakoupili při minulé návštěvě drážďanských obchodních domů před dvěma měsíci.

Mladá dvojice, která na perón dobíhá na poslední chvíli před odjezdem vlaku, nemíří do Drážďan prvoplánově za nákupy. „Jedeme se tam hlavně podívat, nasát atmosféru. A když objevíme něco, co se nám bude líbit, tak to koupíme,“ řekl ve spěchu Libor Dinga z Liberce a pomáhal partnerce do vlaku.

Lepší nabídka bezlepkových potravin

Necelou hodinu po odjezdu drážďanského rychlíku se z opačného směru domů vracejí první cestující, kteří si ráno přivstali. Z vlaku se vyhrnulo asi dvacet lidí, většina z nich nese plné tašky, podle odhadu potravin.

Několika igelitkami obtěžkána z vlaku vystupuje i Anna Spiesová z Jablonce nad Nisou. Nejela až do Drážďan, ale vystoupila po cestě v Žitavě. „Nakoupila jsem hlavně bezlepkové potraviny, ty jsou v Německu mnohem levnější a mají tam větší výběr,“ natahuje ke mně ruce s plnými taškami sušenek a speciálních cukrovinek. „Bezlepkový chleba tam vyjde o 30 korun levněji než tady,“ říká žena a odchází hledat správné nástupiště, ze kterého jí odjíždí vlak do Jablonce.

Kromě uplynulého víkendu další posilové vlaky do Drážďan pojedou v sobotu 17. a v neděli 18. prosince, kdy budou výjimečně otevřené drážďanské obchodní domy.

Anketa

Nakupujete dárky v zahraničí?
ano, jezdím je tam kupovat
34,9 %
nakupuji je, když tam jedu z jiného důvodu
11 %
ze zahraničí objednávám jen přes internet
5,8 %
ne, nakupuji v tuzemsku
48,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4631 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nákupy v cizině táhnou i přes slabou korunu

S příchodem adventu se tradičně zvýšil počet českých zákazníků v německých a rakouských obchodních centrech. Řada věcí je zde pořád levnější, i přes padající...

Výběr článků

Načítám