Hlavní obsah

Podle analytiků nezaměstnanost v listopadu vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu vzrostl počet lidí bez práce. Podle analytiků trhu se tak promítl konec sezónních prací i opatrnost firem v najímání nových zaměstnanců, zároveň se také snížil počet volných pracovních míst. Další nárůst nezaměstnanosti se dá očekávat i v prosinci. Oficiální údaje zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí ve čtvrtek 8. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Nárůst nezaměstnanosti přitom v listopadu zdaleka neskončil.

Článek

Podle Pavla Mertlíka z Raiffeisenbank v listopadu vzrostla míra nezaměstnanosti z říjnových 7,9 procenta na 8,1 procenta. "Důvody jsou jednak sezónní, zejména ale se již začíná projevovat útlum ekonomiky a příprava firem na nadcházející recesi," uvedl. Průmyslovým podnikům klesají objednávky a začínají snižovat počet zaměstnanců zejména u obslužných činností, dodal.

Nárůst míry nezaměstnanosti, byť o něco nižší, očekává i Tomáš Volf ze společnosti Citfin. "Mezi hlavní důvody patří především praktický konec sezónních prací, zeštíhlování státního sektoru a heslo firem "kdo se připravuje na horší časy teď, nebude překvapen až přijdou"," míní.

I podle Petra Dufka z ČSOB za nárůst nezaměstnanosti může konec sezónních prací. Přidává ovšem ještě další důvod. "Vyprchal i efekt předčasných důchodců, kteří ve velkém opouštěli evidenci úřadů práce až do konce září," uvedl. Mnoho starších lidí, kteří neměli velkou šanci najít si práci, totiž raději volilo odchod do penze. Přispěla k tomu i skutečnost, že se na konci září měnil systém výpočtu důchodů.

Jediným z analytiků, který nepředpovídá růst míry nezaměstnanosti, je Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Stagnovala podle něj na říjnové úrovni. I on ovšem předpokládá nárůst počtu lidí bez práce, a to zhruba o 5000. Na konci října jich přitom Úřad práce evidoval 470 618.

Zároveň klesá počet volných míst

Nárůst nezaměstnanosti v listopadu podle analytiků doprovázel další pokles počtu volných pracovních míst. Ten se snižuje již od konce srpna, v závěru října jich bylo 38.732. "Očekávám, že v průběhu listopadu počet volných pracovních míst poklesl výrazněji k úrovni 35.000," domnívá se analytik společnosti Akcenta CZ Miroslav Novák. Jedním z důvodů je podle něj skutečnost, že průmyslové podniky již nenajímají tolik jako v průběhu roku.

Nárůst nezaměstnanosti přitom v listopadu zdaleka neskončil. "V dalších měsících lze naopak očekávat, že se zpomalení hospodářského růstu v EU negativně promítne do domácího průmyslu a do hodnoty nových zakázek," konstatoval Novák. Snížení objemu průmyslové výroby se následně odrazí i na rostoucím počtu nezaměstnaných. V následujících měsících by se tak podle Nováka míra nezaměstnanosti mohla přehoupnout i nad devět procent. Na této úrovni přitom byla naposledy v březnu.

Podobně se vyjadřují i další analytici. "Průmyslové podniky budou v nabírání nových pracovníků opatrné, spíše lze očekávat vlnu propouštění," uvedl Jiří Škop z Komerční banky. Dobrá situace podle něj nepanuje ani ve stavebnictví. Míra nezaměstnanosti by tak mohla koncem roku dosáhnout 8,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám