Hlavní obsah

Boj pilotů s vedením ČSA zuří už druhý den, ráno blokoval lety do Německa

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protesty pilotů ČSA v pátek pokračovaly a projevily se mimo jiné tím, že společnost nedokázala vypravit dva lety do Hannoveru a Hamburku. Českým aeroliniím vypomáhají jiní dopravci, k dispozici mají náhradní letouny i s posádkami.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Od čtvrtka, kdy stávka vypukla, pomohla s přepravou cestujících dceřiná společnost Holidays Czech Airlines, která poskytla několik letounů včetně obsluhy.

„Jiný dopravce dnes zase poletí na deseti zpátečních letech, a to například do Paříže, Madridu, Bruselu, Říma, Helsinek či Stockholmu,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí ČSA Hana Hejsková. Smůlu však měli lidé, kteří si na páteční ráno objednali let do Hamburku nebo Hannoveru. Letadla se nepodařilo vypravit, podle Hejskové ale společnost pasažérům zajistila alternativní řešení.

ČSA se chystá na další jednání s odborovými organizacemi, ustupovat se ale zřejmě nechystá, jelikož si nadále stojí za tím, že stávka je ilegální a dochází k porušování pracovních povinností i hrubému zneužívání kolektivní smlouvy.

Stávkujícím pilotům vadí, že společnost převádí některá letadla do jiných společností a v souvislosti s tím hovoří o tunelování podniku. Letouny jsou podle ČSA převáděny například právě k dceřiné firmě Holidays Czech Airlines, a to v souladu s rozhodnutím vlády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám