Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu stoupl v listopadu na 126 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 125,9 miliardy korun z říjnových 91,5 miliardy korun. Loni v listopadu rozpočet vykázal deficit téměř 141 miliard Kč. Informovalo o tom ministerstvo financí (MF). Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Podle MF by měl očekávaný zhruba 20miliardový propad daňových příjmů včetně pojistného na sociální zabezpečení být vykompenzován úsporami na straně výdajů, například u výdajů na státní dluh.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o jedno procento na 906,5 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s růstem o sedm procent. Daňové příjmy se zvýšily o 3,3 procenta na 467,1 miliardy korun.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát ke konci listopadu vybral 175,9 miliardy korun, meziročně o 2,3 procenta více. Inkaso spotřebních daní ke konci listopadu stouplo o 6,6 procenta na 127,5 miliardy korun.

Výdaje státu o něco klesly

Z daně z příjmu právnických osob rozpočet inkasoval ke konci listopadu 66,1 miliardy korun, tedy o 5,6 procenta méně než loni. Na daních z příjmu fyzických osob stát získal necelých 80 miliard korun, tedy o 3,6 procenta více než loni. Na pojistném na sociální zabezpečení stát ke konci listopadu vybral 332,7 miliardy korun, meziročně o 10,3 miliardy více.

Celkové výdaje státu v meziročním srovnání mírně klesly o 0,6 procenta na 1032,4 miliardy korun. Na sociální dávky stát vynaložil téměř 407 miliard korun, meziročně o 3,1 procenta více. Z toho na důchodech stát vyplatil 337,1 miliardy korun, což je o 6,4 procenta více než před rokem.

Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci listopadu zaplatil v meziročním srovnání o 6,5 miliardy korun více, tedy 53,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám