Hlavní obsah

K osamostatnění od rodičů Čechy nejčastěji motivuje vážný vztah

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle mladých Čechů, kteří uvažují o samostatném bydlení, je tím správným časem k jeho pořízení manželství nebo vážný vztah. Tvrdí to téměř polovina z nich (45 procent). Když si pak mladí nemovitost vybírají, rozhodují se zejména podle lokality. Vyplývá to z průzkumu Hypoteční banky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kromě manželství nebo vážného vztahu jsou dalšími důvody k uvažovanému vlastnímu bydlení výhodná situace na trhu nemovitostí, konec studia a následný nástup do nového zaměstnání nebo narození dítěte.

Praxe však ukazuje, že důvody, které reálně vedou mladé Čechy k pořízení vlastního bydlení, se mírně odlišují od toho, co původně zamýšleli. Rozhodující je společný život s partnerem (60 procent), druhým nejdůležitějším faktorem je pak osamostatnění se od rodičů (35 procent). Veliký názorový posun je patrný i u narození dítěte, tento důvod ve skutečnosti motivoval až 18 procent z těch, kteří si bydlení již pořídili.

Na lokalitu se bere zřetel

Hlavním zvažovaným důvodem pro nové bydlení je poloha nemovitosti. Důležitá je zejména blízkost práce a pro páry s dětmi je poměrně důležitá dostupnost školy nebo školky.

Pokud jde o financování vlastního bydlení, tak téměř sedm z deseti mladých lidí jej chce financovat alespoň z části hypotečním úvěrem (68 procent). Vlastní úspory pak má a chce je použít více než polovina (58 procent). Naopak obrátit se na rodiče o pomoc plánuje 22 procent dotázaných.

Anketa

Co je podle vás zásadní pro rozhodnutí osamostatnit se?
Vážný vztah
22,2 %
Narození dítěte
1 %
Ukončení studia a nástup do zaměstnání
12,1 %
Výhodná situace na trhu s nemovitostmi
1,5 %
Osamostatnění se od rodičů
63,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5209 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám