Hlavní obsah

Nové dálniční známky už jsou v prodeji, podražily na 1500 korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od čtvrtka je zahájen prodej ročních dálničních kupónů pro rok 2012. Roční kupóny jsou platné od 1. prosince letošního roku až do 31. ledna 2013. Cena se oproti minulému roku zvedla o 300 korun na 1500 korun. Kromě roční známky lze také pořídit měsíční za 440 korun nebo desetidenní za 310 korun, jak uvedlo ministerstvo dopravy.

Foto: Ministerstvo dopravy, Novinky

Článek

Výnos z prodeje dálničních kuponů je jedním z příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a slouží především k financování oprav a údržby stávajících tuzemských dálnic a rychlostních komunikací.

Důvodem zdražení dálniční známky byl podle ministerstva dlouhodobý nedostatek finančních prostředků do SFDI, což je potřeba pro udržení určité úrovně dopravní infrastruktury. Do státní kasy by mělo kvůli vyšší ceně dálničních známek přitéct asi 700 miliónů korun.

Foto: Ministerstvo dopravy, Novinky

Dálniční kupóny slouží k úhradě časového poplatku za užívání zpoplatněných úseků dálnic a rychlostních komunikací pro vozidla s nejvyšší povolenou hmotností do 3,5 tuny. Lze je zakoupit na více než 6600 prodejních místech.

„Pořídit je lze například na všech pobočkách České pošty či na většině čerpacích stanic v ČR. Dálniční kupóny na jeden měsíc nebo deset dní bude možné zakoupit od 1. ledna 2012,“ sdělil Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Loni se v Česku prodalo 4,7 miliónu dálničních známek a stát z nich vyinkasoval 2,9 miliardy korun. O rok dříve to bylo 3,05 miliardy korun. Na elektronickém mýtném z kamiónů a autobusů se vybralo podle Nováka 6,5 miliardy korun, o rok dříve pak 5,5 miliardy korun.

„Na příští rok se počítá v SFDI s celkovou částkou 61 miliard korun," doplnil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám